Dorsz zapiekany w porach
Ryby

Dorsz zapiekany w porach

Dorsz zapiekany w porach to zdrowy posiłek idealny na upalne dni. Ryby dostarczają nam sporo składników odżywczych.

Do tego dania najlepiej jest wybrać rybę mięsistą, aby nie straciła zbyt dużo podczas zapiekania. Najlepszym rozwiązaniem będzie filet z dorsza np. polędwica.

Dorsz zapiekany w porach składniki

  • filety z dorsza
  • sok z cytryny
  • 1 por
  • 100g śmietany 30%
  • 100g śmietany 12%
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • tymianek
  • łyżka masła

Dorsz zapiekany w porach przepis

  1. Dorsza myjemy, osuszamy i przyprawiamy pieprzem, solą i skrapiamy sokiem z cytryny. Układamy w naczyniu do zapiekania, wysmarowanym wcześniej masłem.
  2. Pora kroimy w półplasterki i przesmażamy na maśle. Jak zmięknie, zmniejszamy ogień, dodajemy śmietanę, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i tymianek. Dusimy dosłownie 3 minuty.
  3. Pory wykładamy na rybę i pieczemy przez ok. 15-20 minut w temperaturze 180 st. C.
  4. Dorsza możemy podać wraz z ziemniakami z wody.
Dorsz zapiekany w porach
Dorsz zapiekany w porach

Smacznego!

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Dorsz zapiekany w porach

Będąc na wakacjach w Gdańsku spróbowałam pysznej propozycji potrawy wprowadzonej po rewolucjach słynnej restauratorki, a  mianowicie był to dorsz zapiekany w porach. Była to pyszna pieczona ryba podana z zapiekanymi ziemniaczkami z dodatkiem surówek. Zapieczony dorsz w porach nabiera wyjątkowego delikatnego smaku. Ryba dosłownie rozpływa się w ustach. Dodatkowo mój dorsz pod pierzynką był przygotowany z pomidorkami koktajlowymi, co sprawiło, że ryba nie była sucha.

Dorsz w porach przepisy

W potrawie dało się wyczuć delikatną  nutę rozmarynu i soku z cytryny. Zaraz po powrocie z wakacji przeszukałam wszystkie blogi w celu znalezienia przepisu. Pow pisaniu w wyszukwiarkę google „dorsz w porach przepisy” moim oczom ukazała się wyżej wspomniana restauracja w Gdańsku, która słynęła własnie z tej potrawy.

W menu pojawiło się jeszcze kilka innych opcji w tym dorsz zapiekany w sosie pomidorowym, czy tatar ze śledzia. Jednak największą furorę i tak robił dorsz zapiekany w porach. Jeżeli kiedykolwiek będziecie mieli okazję być w Gdańsku gorąco polecam odwiedzenie tej restauracji, lub po prostu przygotujcie rybę w zaciszu własnego domu.