Dorsz zapiekany w porach

Dorsz zapiekany w porach

Dorsz zapiekany w porach to zdrowy posiłek idealny na upalne dni. Ryby dostarczają nam sporo składników odżywczych.

Do tego dania najlepiej jest wybrać rybę mięsistą, aby nie straciła zbyt dużo podczas zapiekania. Najlepszym rozwiązaniem będzie filet z dorsza np. polędwica.

Składniki

  • filety z dorsza
  • sok z cytryny
  • 1 por
  • 100g śmietany 30%
  • 100g śmietany 12%
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • tymianek
  • łyżka masła

Dorsz zapiekany w porach – przepis

  1. Dorsza myjemy, osuszamy i przyprawiamy pieprzem, solą i skrapiamy sokiem z cytryny. Układamy w naczyniu do zapiekania, wysmarowanym wcześniej masłem.
  2. Pora kroimy w półplasterki i przesmażamy na maśle. Jak zmięknie, zmniejszamy ogień, dodajemy śmietanę, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i tymianek. Dusimy dosłownie 3 minuty.
  3. Pory wykładamy na rybę i pieczemy przez ok. 15-20 minut w temperaturze 180 st. C.
  4. Dorsza możemy podać wraz z ziemniakami z wody.

Smacznego!

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.