Przepis na szybkie kotlety jajeczne. To bardzo delikatne danie, które powinno często gość w naszej kuchni.
Kotlety są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Na jednego kotlecika potrzeba jedno ugotowane jajko. Kotlety możemy podać z surówką z kapusty i ziemniakami z wody.
To danie nie tylko dla wegetarian, ale z całą pewnością posmakuje naszym małym pociechom.
Obejrzyj nasze filmy:
Sprawdź przepis na: Tradycyjne kotlety mielone
Kotlety jajeczne składniki
- 7 jajek ugotowanych na twardo + 1 jajko
- 1/2 pęczku szczypioru
- 1 niewielka cebula
- bułka
- sól
- pieprz
- bułka tarta
- olej do smażenia
Kotlety jajeczne przepis
Zaczynamy od ugotowania 7 jajek na twardo. Odstawiamy po ugotowaniu do ostygnięcia. Po ostygnięciu ścieramy je na tarce na grubych oczkach. W międzyczasie namaczamy bułkę w wodzie.
Zakładamy, ze jedno ugotowane jajko to jeden kotlet.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, szczypiorek siekamy. Jajka, cebulę, szczypiorek i bułkę łączymy z jednym jajkiem. Doprawiamy solą, pieprzem. Jeśli całość będzie zbyt luźna dodajemy odrobinę tartej bułki.
Formujemy kotlety i smażymy na rozgrzanym oleju na rumiany kolor.
Kotlety możemy podać z ziemniaczkami posypanymi koperkiem i na przykład surówką z kapusty.
Spróbujcie koniecznie i dajcie znać w komentarzach czy Wam smakuje!
Kotlety jajeczne wideo:

Smacznego!