Delikatna kremowa konsystencja, wspaniały korzenny aromat i głęboki rozgrzewający smak. Nie ma nic lepszego na zimne świąteczne popołudnie spędzone w ciepłym fotelu. Mimo iż jest to tradycyjna amerykańska potrawa świąteczna, to podbija ona serca Europejczyków z każdym rokiem.
O czym mowa? … Mowa o „Eggnog”, czyli świątecznym napoju na bazie kurzych jajek z dodatkiem przypraw i alkoholu. Pierwsze wzmianki tej potrawy sięgają XVII wieku. Nam w Polsce najbardziej kojarzyć się będzie z Ajerkoniakiem lub Koglem-Moglem, acz wersja z tego przepisu jest dużo bardziej subtelna i świąteczna.
Sprawdź przepis: Tortilla z kurczakiem i ryżem
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki
- Pełnotłuste mleko (700ml)
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 i ½ łyżeczki mielonego imbiru
- 1 i ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka cynamonu
- ¼ łyżeczki mielonych goździków
- 5 żółtek i 3 białka
- 230 gram cukru pudru (lub drobno mielonego)
- 4 łyżki rumu, brandy lub koniaku
- 350 ml śmietany tortowej (40%) lub kremówki (30%)
- Cała gałka muszkatołowa i laski cynamonu do dekoracji
Eggnog – przygotowanie
Do dużego rondla wlej mleko, ekstrakt waniliowy i zmielone przyprawy. Składniki wymieszaj na małym ogniu. Gdy tylko mieszanka zacznie się gotować, zdejmij garnek z kuchni i odstaw do ostygnięcia na około 10 minut. Do dużej miski włóż żółtka i wymieszaj z 200g cukru pudru, aż uzyskają blady kolor i lekko gęstą konsystencję. Następnie dodaj cześć ciepłego mleka z przyprawami by zahartować żółtka. Pozostałą część dolewaj sukcesywnie, powoli mieszając. Przelej zawartość do czystego garnka i podgrzewaj na małym ogniu aż do zagęszczenia.
Pamiętaj aby zawartość się nie zagotowała.
Zdejmij garnek z kuchni i dodaj alkohol i śmietankę. Odstaw w chłodne miejsce aż do momentu serwowania.
Przed samym podaniem trunku, umieść białka w misce i ubij na sztywno dodając pozostałe 30g cukru. Zawartość przenieś do rondla z Eggnogiem delikatnie mieszając dużą metalową łyżką.
Podawaj w dekoracyjnych szklankach z grubego szkła z posypką z gałki muszkatołowej i laską cynamonu.
Smacznego!