Eggnog - kwintesencja amerykańskich świąt
Boże Narodzenie

Eggnog – kwintesencja amerykańskich świąt

Delikatna kremowa konsystencja, wspaniały korzenny aromat i głęboki rozgrzewający smak. Nie ma nic lepszego na zimne świąteczne popołudnie spędzone w ciepłym fotelu. Mimo iż jest to tradycyjna amerykańska potrawa świąteczna, to podbija ona serca Europejczyków z każdym rokiem.

O czym mowa? … Mowa o „Eggnog”, czyli świątecznym napoju na bazie kurzych jajek z dodatkiem przypraw i alkoholu. Pierwsze wzmianki tej potrawy sięgają XVII wieku. Nam w Polsce najbardziej kojarzyć się będzie z Ajerkoniakiem lub Koglem-Moglem, acz wersja z tego przepisu jest dużo bardziej subtelna i świąteczna.

Sprawdź przepis: Tortilla z kurczakiem i ryżem

Składniki

  • Pełnotłuste mleko (700ml)
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 i ½ łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 i ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ¼ łyżeczki mielonych goździków
  • 5 żółtek i 3 białka
  • 230 gram cukru pudru (lub drobno mielonego)
  • 4 łyżki rumu, brandy lub koniaku
  • 350 ml śmietany tortowej (40%) lub kremówki (30%)
  • Cała gałka muszkatołowa i laski cynamonu do dekoracji

Eggnog – przygotowanie

Do dużego rondla wlej mleko, ekstrakt waniliowy i zmielone przyprawy. Składniki wymieszaj na małym ogniu. Gdy tylko mieszanka zacznie się gotować, zdejmij garnek z kuchni i odstaw do ostygnięcia na około 10 minut. Do dużej miski włóż żółtka i wymieszaj z 200g cukru pudru, aż uzyskają blady kolor i lekko gęstą konsystencję. Następnie dodaj cześć ciepłego mleka z przyprawami by zahartować żółtka. Pozostałą część dolewaj sukcesywnie, powoli mieszając. Przelej zawartość do czystego garnka i podgrzewaj na małym ogniu aż do zagęszczenia.

Pamiętaj aby zawartość się nie zagotowała.

Zdejmij garnek z kuchni i dodaj alkohol i śmietankę. Odstaw w chłodne miejsce aż do momentu serwowania.

Przed samym podaniem trunku, umieść białka w misce i ubij na sztywno dodając pozostałe 30g cukru. Zawartość przenieś do rondla z Eggnogiem delikatnie mieszając dużą metalową łyżką.

Podawaj w dekoracyjnych szklankach z grubego szkła z posypką z gałki muszkatołowej i laską cynamonu.

Eggnog - kwintesencja amerykańskich świąt
Eggnog – kwintesencja amerykańskich świąt

Smacznego!

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.