Gulasz jest jedną z tych potraw, która smakuje dobrze o każdej porze roku. Możemy przygotować go na kilka dni, ponieważ wyjęty ze słoika wciąż smakuje tak, jak zaraz po przygotowaniu. Dzisiejszą propozycją będzie wersja warzywna tego dania, która z pewnością spodoba się wegetarianom.
Taki gulasz zawsze świetnie smakuje, a do tego naprawdę dobrze wygląda. To łatwy i szybki przepis, który nie wymaga specjalnych zdolności kulinarnych. Te jednogarnkowe danie można podawać zarówno na obiad, jak i na kolację. Sprawdzi się dobrze z ziemniakami, makaronem lub kaszą, jak i jako osobne danie.
Sprawdź przepis na Wegetariańska zapiekanka dyniowa – korzystaj z uroków jesieni
Obejrzyj nasze filmy:
Wymagane składniki:
- 4 cukinie (2 żółte i 2 zielone)
- 2 czerwone papryki
- 4 marchewki
- 3 ząbki czosnku
- 2 średnie cebule
- 5 pieczarek
- 1 puszka krojonych pomidorów
- świeże zioła (pietruszka, bazylia lub koperek)
- 3 łyżki oleju roślinnego
- odrobina ostrej papryki w przyprawie
- sól i pieprz do smaku
Gulasz warzywny – przepis:
- Obierz cebulę i posiekaj ją w drobną kostkę.
- Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzuć cebulę i lekko ją podsmaż.
- Pokrojoną w kostkę marchewkę wrzuć do smażącej się cebuli. W międzyczasie pokrój paprykę w paski i dodaj ja na patelnię.
- Dodaj całą puszkę pokrojonych pomidorów i dokładnie wymieszaj. Wszystkie składniki odpowiednio przypraw.
- Obierz czosnek, przepuść go przez praskę i dodaj na patelnię.
- Pokrojoną w spore kawałki cukinię wrzuć na patelnię, dodaj także pieczarki podzielone na mniejsze części. Wszystkie składniki duś przez ok. 7 minut.
- Dodaj resztę przypraw.
- Po podaniu posyp danie świeżo posiekanymi ziołami.
Smacznego!