Gulasz jest jedną z tych potraw, która smakuje dobrze o każdej porze roku. Możemy przygotować go na kilka dni, ponieważ wyjęty ze słoika wciąż smakuje tak, jak zaraz po przygotowaniu. Dzisiejszą propozycją będzie wersja warzywna tego dania, która z pewnością spodoba się wegetarianom.

Taki gulasz zawsze świetnie smakuje, a do tego naprawdę dobrze wygląda. To łatwy i szybki przepis, który nie wymaga specjalnych zdolności kulinarnych. Te jednogarnkowe danie można podawać zarówno na obiad, jak i na kolację. Sprawdzi się dobrze z ziemniakami, makaronem lub kaszą, jak i jako osobne danie.

Sprawdź przepis na Wegetariańska zapiekanka dyniowa – korzystaj z uroków jesieni

Obejrzyj nasze filmy:

Wymagane składniki:

  • 4 cukinie (2 żółte i 2 zielone)
  • 2 czerwone papryki
  • 4 marchewki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 średnie cebule
  • 5 pieczarek
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • świeże zioła (pietruszka, bazylia lub koperek)
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • odrobina ostrej papryki w przyprawie
  • sól i pieprz do smaku

Gulasz warzywny – przepis:

  1. Obierz cebulę i posiekaj ją w drobną kostkę.
  2. Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzuć cebulę i lekko ją podsmaż.
  3. Pokrojoną w kostkę marchewkę wrzuć do smażącej się cebuli. W międzyczasie pokrój paprykę w paski i dodaj ja na patelnię.
  4. Dodaj całą puszkę pokrojonych pomidorów i dokładnie wymieszaj. Wszystkie składniki odpowiednio przypraw.
  5. Obierz czosnek, przepuść go przez praskę i dodaj na patelnię.
  6. Pokrojoną w spore kawałki cukinię wrzuć na patelnię, dodaj także pieczarki podzielone na mniejsze części. Wszystkie składniki duś przez ok. 7 minut.
  7. Dodaj resztę przypraw.
  8. Po podaniu posyp danie świeżo posiekanymi ziołami.
Przepis na gulasz warzywny
Przepis na gulasz warzywny

Smacznego!