Złote liście zaczynają już swą podróż z wiatrem, kasztany bombardują okolice swoimi owocami. Nadszedł ten czas w roku, kiedy dynie dostępne są praktycznie wszędzie – w marketach, na straganach i u lokalnych rolników. To tanie i pyszne warzywo można wykorzystać naprawdę na wiele sposobów!
Nasza dyniowa zapiekanka jest aromatyczna, lekko pikantna, a na dodatek wegetariańska! Poczęstuj nią swoich bliskich, z pewnością polubią ją nawet najbardziej wymagający smakosze.
Sprawdź przepis na: Zapiekanka z gyrosem
Obejrzyj nasze filmy:
Do dzieła!
Składniki:
- 1 średniej wielkości dynia (około 750 g – 1 kg)
- 1 cebula
- papryka łagodna
- 1 papryka pikantna (np. chili)
- 2 pomidory
- 2 ząbki czosnku
- 1 woreczek ugotowanego na sypko ryżu
- 100 g pieczarek
- 1 jajko
- 125 ml śmietany
- 250 g startego, żółtego sera
- przyprawy: sól, pieprz, oregano, gałka muszkatołowa, ostra mielona papryka
Sprawdź przepis na: Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
Wegetariańska zapiekanka dyniowa – przepis
Dynię obierz, pozbądź się miąższu i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Posól ją lekko i poczekaj, aż puści sok. Cebulę drobno posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę. Papryki pokrój w drobną kostkę, a pomidory i pieczarki w plasterki. W międzyczasie nagrzej piekarnik do 180 stopni.
Rozgrzej olej na patelni, a następnie dodaj cebulę i poczekaj, aż się lekko zarumieni. Dołóż czosnek oraz pieczarki, ciągle mieszając. Na koniec dodaj obie papryki i smaż jeszcze maksymalnie dwie minuty.
Dynię odciśnij z soku, a następnie wymieszaj z usmażonymi warzywami oraz ugotowanym ryżem. Dopraw do smaku solą, pieprzem, oregano oraz ostrą papryką. Umieść w naczyniu żaroodpornym.
Do osobnego naczynia wlej 125 ml śmietanki i połącz z roztrzepanym jajkiem oraz szczyptą gałki muszkatołowej. Zalej zapiekankę przygotowanym sosem. Na wierzch dania wyłóż plastry pomidorów, a następnie posyp całość startym serem.
Piecz około 30 minut w dobrze nagrzanym piekarniku.
Smacznego!