Czeka Cię wizyta gości i nie wiesz, w jaki sposób zadowolić ich podniebienia? Nie jesteś mistrzem kuchni, lub masz ograniczony czas na kulinarne podboje? Suszone śliwki w boczku to szybka, łatwa w wykonaniu i smaczna przekąska, która doskonale sprawdzi się podczas towarzyskiego spotkania. Do wykonania tej prostej przekąski potrzebujemy zaledwie trzech składników.
Połączenie zarówno pikantnych, jak i słodkich smaków w jedną pyszną przystawkę to klasyczny ruch, który został przekształcony w arcydzieło ze śliwkami zawiniętymi w bekon.
Dla tych, którzy szukają wyjątkowego sposobu na ukochaną potrawę, pieczone śliwki zawijane w boczek to niezwykle smaczna i soczysta przekąska. Te śliwki nie tylko równoważą słoność bekonu, ale ich słodki smak po upieczeniu nadaje mu zachwycającą konsystencję.
Obejrzyj nasze filmy:
Jeżeli jesteś zainteresowany sposobem przygotowania tego smakołyka, zapraszamy do zapoznania się z naszym przepisem.
Bardzo szybki przepis: Domowa mini pizza – przepis
Suszone śliwki w boczku składniki
- 15 plastrów wędzonego boczku
- 15 suszonych śliwek bez pestek
- wykałaczki
- rukola (jako propozycja podania)
Suszone śliwki w boczku przepis
Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Śliwki i boczek dobrze jest włożyć do już nagrzanego piekarnika.
Suszone śliwki zawijamy w plastry wędzonego boczku i spinamy wykałaczką. Boczek spinamy wykałaczką, aby podczas pieczenia się nam nie rozwijał.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Suszone śliwki zawinięte w boczek i spięte wykałaczką wykładamy na blachę i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy do momentu, aż boczek zacznie się delikatnie rumienić (ok. 15-20 minut).
Propozycje podania
Przekąskę podajemy na płaskim naczyniu wyłożonym obficie rukolą. Trafnym dodatkiem do naszej przystawki może być sos czosnkowy, albo sos BBQ. Przekąskę możemy podawać zarówno na ciepło jak i na zimno.
Jak zrobić: Grecka tortilla z sosem tzatziki
Porady
Zgodnie z indywidualnymi upodobaniami śliwki możemy zastąpić suszonymi morelami bądź daktylami.
Smacznego!