Suszone śliwki w boczku
Przystawki, przekąski, sosy

Suszone śliwki w boczku

Czeka Cię wizyta gości i nie wiesz, w jaki sposób zadowolić ich podniebienia? Nie jesteś mistrzem kuchni, lub masz ograniczony czas na kulinarne podboje? Suszone śliwki w boczku to szybka, łatwa w wykonaniu i smaczna przekąska, która doskonale sprawdzi się podczas towarzyskiego spotkania. Do wykonania tej prostej przekąski potrzebujemy zaledwie trzech składników.

Jeżeli jesteś zainteresowany sposobem przygotowania tego smakołyka, zapraszamy do zapoznania się z naszym przepisem.

Bardzo szybki przepis: Domowa mini pizza – przepis

Składniki

  • 15 plastrów wędzonego boczku
  • 15 suszonych śliwek bez pestek
  • wykałaczki
  • rukola (jako propozycja podania)

Suszone śliwki w boczku – przepis

  1. Piekarnik nagrzewamy do 180°C.
  2. Suszone śliwki zawijamy w plastry wędzonego boczku i spinamy wykałaczką, aby boczek się nie odwijał.
  3. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
  4. Suszone śliwki zawinięte w boczek i spięte wykałaczką wykładamy na blachę i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy do momentu, aż boczek zacznie się delikatnie rumienić (ok. 15-20 minut).

Propozycje podania

Przekąskę podajemy na płaskim naczyniu wyłożonym obficie rukolą. Trafnym dodatkiem do naszej przystawki może być sos czosnkowy. Przekąskę możemy podawać zarówno na ciepło jak i na zimno.

Jak zrobić: Grecka tortilla z sosem tzatziki

Porady

Zgodnie z indywidualnymi upodobaniami śliwki możemy zastąpić suszonymi morelami bądź daktylami.

Suszone śliwki w boczku
Suszone śliwki w boczku

Smacznego!

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany.