Dziś będzie przepis na zapiekankę BBQ – błyskawiczny przepis i poezja smaku. Taka zapiekanka to idealna propozycja na szybką przekąskę, albo smaczną kolację.
Dlaczego BBQ? Z jednego bardzo prostego powodu…
Odebrałem „pyszną” paczuszkę z unikalnymi sosami BBQ – G&B Spice Story. Jak przekonuje producent, są to sosy przeznaczone dla profesjonalnej gastronomi i wymagających klientów.
Obejrzyj nasze filmy:
Dotarły do mnie 4 sosy
- Sos BBQ Brown
- Sos BBQ Chipotle
- Sos BBQ Classic
- Sos BBQ Honey & Garlic
Zaciekawił mnie sos BBQ Brown, więc pierwsza myśl sprawdzamy skład. W składzie: woda, olej rzepakowy, ocet spirytusowy i winny, melasa trzcinowa, cukier trzcinowy, przyprawy, aromat dymu wędzarniczego. Ok, jest i stabilizator i substancja konserwująca. Na szczęście brak tłuszczów utwardzonych.
To kolejne pytanie – co to za sos. Odpowiedź znalazłem TUTAJ– to unikalny sos BBQ stworzony na bazie majonezu z nutą oregano i papryki wędzonej. Smaczny, ale umiarkowanie pikantny.
Składniki
- półbagietka wieloziarnista
- 200g pieczarek
- 100g pikantnego salami
- 100g tartego żółtego sera
- papryka czerwona
- ogórek kiszony
- szczypiorek
- sos BBQ Brown
- sól
Zapiekanka BBQ – przepis
Zaczynamy od obrania i umycia pieczarek. Następnie kroimy je w plasterki i dusimy 2-3 minuty na rozgrzanej patelni. Doprawiamy szczyptą soli. Dodajemy pokrojone w kostkę salami i dla podbicia smaku dodajemy łyżkę sosu BBQ.
Bagietkę kroimy wzdłuż na pół, na każdej z połówek układamy farsz, posypujemy żółtym serem i zapiekamy ok. 5 minut w temperaturze 220 st. C.
Po wyjęciu układamy na wierzchu pokrojoną paprykę, ogórka, polewamy sosem BBQ i całość posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Wygląda obłędnie, smacznego!
Wpis powstał we współpracy z G&B Spice Story.