Twój układ odpornościowy jest stale aktywny, zwłaszcza teraz w okresie nadchodzącej zimy – żeby utrzymać tę aktywność, potrzebuje dużej ilości witamin i minerałów.
Poniższe 4 przepisy na soki i smoothie pomogą Ci dostarczyć niezbędnych składników dla ochrony Twojego organizmu.
Grejpfrut, pomarańcza i inne cytrusy
Składniki:
- 8 mandarynek
- 4 pomarańcze
- połówka cytryny
- połówka limonki
- 1 grejpfrut
- łyżka syropu klonowego jako słodzik
Przygotowanie:
- dokładnie opłucz wszystkie owoce pod bieżącą wodą
- mandarynki, pomarańcze i grejpfruty obierz ze skórki, wyciśnij je przy pomocy wyciskarki wolnoobrotowej
- dodaj wyciśniętą cytrynę i limonkę, dokładnie wymieszaj
- na sam koniec możesz dodać łyżkę syropu klonowego
Napój bogaty w:
- duże ilości witaminy C ze wszystkich owoców cytrusowych
- witamina A z pomarańczy i grejpfruta
- witamina B6 z pomarańczy
- cynk z pomarańczy
Przechowywanie:
- najlepiej spożyć natychmiast po przygotowaniu
- jeśli nie możesz spożyć od razu, to staraj się przechowywać sok w szczelnie zamykanym pojemniku maksymalnie do 24 godzin
Marchew, zielone jabłko i pomarańcza
Składniki:
- 2 duże marchewki
- 2-3 jabłka Granny Smith
- 2 pomarańcze
Przygotowanie:
- dokładnie opłucz wszystkie owoce i warzywa pod bieżącą wodą
- odetnij wierzchołki marchwi
- pokrój jabłka na ćwiartki, nie zapomnij usunąć nasion, jeśli chcesz możesz obrać je wcześniej ze skórki
- pokrój pomarańcze na ćwiartki, jeśli chcesz możesz obrać je ze skórki
- wyciskanie zacznij od marchewki, następnie dodaj pomarańcze, a na samym końcu jabłka
- i tak oto możesz delektować się przepysznym i odżywczym sokiem
Napój bogaty w:
- witamina C z pomarańczy i jabłek
- potas z marchwi
- witamina A z marchwi
- witamina B6 z marchwi i pomarańczy
Jarmuż, pomidor i seler
Składniki:
- 2 łodygi selera, posiekane i trochę do podania
- 25 g liści jarmużu
- szklanka soku pomidorowego
- opcjonalnie połówka cytryny
Przygotowanie:
- dokładnie umyj warzywa
- do przygotowania możesz użyć wyciskarki lub blendera
- jeśli chcesz zrobić smoothie umieść łodygi selera i liście jarmużu w blenderze, dodaj szklankę soku pomidorowego i zblenduj wszystko, aż otrzymasz gładką masę
- jeśli chcesz wycisnąć sok, to wrzuć do wyciskarki liście selera i jarmużu, a następnie po wyciśnięciu wymieszaj z pozostałymi składnikami
- jeśli masz problem z zapachem lub smakiem, to możesz dodać wyciśnięty sok z cytryny, zabije smak i zapach zielonych produktów
Napój bogaty w:
- magnez i potas z soku pomidorowego
- witamina A z jarmużu i soku pomidorowego
- witamina B6 z soku pomidorowego
- witamina C z jarmużu i soku pomidorowego
- witamina K z soku pomidorowego
Truskawka i mango
Składniki:
- 2 szklanki posiekanych truskawek
- jedno dużo mango, jeśli chcesz, możesz je posiekać i włożyć do zamrażarki
- 1 grubo posiekana marchewka
- jedna obrana pomarańcza
- szklanka mleka migdałowego
Przygotowanie:
- umieść wszystkie składniki w blenderze i zmiksuj, aż uzyskasz gładką konsystencję koktajlu
- spróbuj smoothie, jeśli uznasz, że jest zbyt gęste, to możesz dodać więcej mleka
Napój bogaty w:
- wapń z mleka migdałowego
- mangan i potas z truskawek
- witamina A z mango i marchwi
- witamina C z truskawek, mango i pomarańczy
- witamina D i E z mleka migdałowego