Twój układ odpornościowy jest stale aktywny, zwłaszcza teraz w okresie nadchodzącej zimy – żeby utrzymać tę aktywność, potrzebuje dużej ilości witamin i minerałów.

Poniższe 4 przepisy na soki i smoothie pomogą Ci dostarczyć niezbędnych składników dla ochrony Twojego organizmu.

Grejpfrut, pomarańcza i inne cytrusy

Składniki:

  • 8 mandarynek
  • 4 pomarańcze
  • połówka cytryny
  • połówka limonki
  • 1 grejpfrut
  • łyżka syropu klonowego jako słodzik

Przygotowanie:

  • dokładnie opłucz wszystkie owoce pod bieżącą wodą
  • mandarynki, pomarańcze i grejpfruty obierz ze skórki, wyciśnij je przy pomocy wyciskarki wolnoobrotowej
  • dodaj wyciśniętą cytrynę i limonkę, dokładnie wymieszaj
  • na sam koniec możesz dodać łyżkę syropu klonowego

Napój bogaty w:

  • duże ilości witaminy C ze wszystkich owoców cytrusowych
  • witamina A z pomarańczy i grejpfruta
  • witamina B6 z pomarańczy
  • cynk z pomarańczy

Przechowywanie: 

  • najlepiej spożyć natychmiast po przygotowaniu
  • jeśli nie możesz spożyć od razu, to staraj się przechowywać sok w szczelnie zamykanym pojemniku maksymalnie do 24 godzin 

Marchew, zielone jabłko i pomarańcza

Marchew, zielone jabłko i pomarańcza
Sok z marchwi, zielonego jabłka i pomarańczy

Składniki:

  • 2 duże marchewki
  • 2-3 jabłka Granny Smith
  • 2 pomarańcze

Przygotowanie:

  • dokładnie opłucz wszystkie owoce i warzywa pod bieżącą wodą
  • odetnij wierzchołki marchwi
  • pokrój jabłka na ćwiartki, nie zapomnij usunąć nasion, jeśli chcesz możesz obrać je wcześniej ze skórki
  • pokrój pomarańcze na ćwiartki, jeśli chcesz możesz obrać je ze skórki 
  • wyciskanie zacznij od marchewki, następnie dodaj pomarańcze, a na samym końcu jabłka
  • i tak oto możesz delektować się przepysznym i odżywczym sokiem

Napój bogaty w:

  • witamina C z pomarańczy i jabłek
  • potas z marchwi
  • witamina A z marchwi
  • witamina B6 z marchwi i pomarańczy

Jarmuż, pomidor i seler

Składniki:

  • 2 łodygi selera, posiekane i trochę do podania
  • 25 g liści jarmużu
  • szklanka soku pomidorowego
  • opcjonalnie połówka cytryny

Przygotowanie:

  • dokładnie umyj warzywa
  • do przygotowania możesz użyć wyciskarki lub blendera
  • jeśli chcesz zrobić smoothie umieść łodygi selera i liście jarmużu w blenderze, dodaj szklankę soku pomidorowego i zblenduj wszystko, aż otrzymasz gładką masę
  • jeśli chcesz wycisnąć sok, to wrzuć do wyciskarki liście selera i jarmużu, a następnie po wyciśnięciu wymieszaj z pozostałymi składnikami
  • jeśli masz problem z zapachem lub smakiem, to możesz dodać wyciśnięty sok z cytryny, zabije smak i zapach zielonych produktów

Napój bogaty w:

  • magnez i potas z soku pomidorowego
  • witamina A z jarmużu i soku pomidorowego
  • witamina B6 z soku pomidorowego
  • witamina C z jarmużu i soku pomidorowego
  • witamina K z soku pomidorowego

Truskawka i mango

Składniki:

  • 2 szklanki posiekanych truskawek
  • jedno dużo mango, jeśli chcesz, możesz je posiekać i włożyć do zamrażarki
  • 1 grubo posiekana marchewka 
  • jedna obrana pomarańcza
  • szklanka mleka migdałowego

Przygotowanie:

  • umieść wszystkie składniki w blenderze i zmiksuj, aż uzyskasz gładką konsystencję koktajlu
  • spróbuj smoothie, jeśli uznasz, że jest zbyt gęste, to możesz dodać więcej mleka

Napój bogaty w:

  • wapń z mleka migdałowego
  • mangan i potas z truskawek
  • witamina A z mango i marchwi
  • witamina C z truskawek, mango i pomarańczy
  • witamina D i E z mleka migdałowego
Materiał partnera.