Zupy

Ostra zupa gulaszowa z chili

Ostra zupa gulaszowa z chili. Gotowana na białym winie świetnie rozgrzeje w chłodne, jesienno-zimowe dni. Pyszna i sycąca, jest jak dwa dania w jednym. Do jej wykonania sprawdzi się każdy rodzaj mięsa tak zwanego gulaszowego np. pręga, łopatka oraz karczek.

Możesz też wypróbować przepis z wykorzystaniem mięsa indyczego i dodać ulubione warzywa lub pieczarki. Doskonale będzie komponować się z ziemniakami, kolorową papryką i skrojona w grubszą kostkę cukinią czy marchewką. Oczywiście, jeśli zechcesz podać ją dzieciom, zrezygnuj z dodatku wina.

Składniki:

  • 1 kg mięsa wołowego lub mieszanego wołowo-wieprzowego na gulasz
  • 3 średnie cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • ostra papryczka chili
  • szklanka białego wina wytrawnego
  • 2 litry bulionu
  • kilogram świeżych pomidorów lub 2 puszki pomidorów krojonych
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • natka pietruszki
  • olej do smażenia
  • łyżeczka tymianku
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki wędzonej
  • kilka liści laurowych
  • 2 łyżeczki cząbru
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • sól do smaku
  • opcjonalnie: ziemniaki i inne warzywa (np. marchewka, papryka, cukinia), pieczarki

Ostra zupa gulaszowa z chili – przepis

Mięso dokładnie opłucz pod zimną wodą, osusz ręcznikiem papierowym, po czym pokrój w kostkę. Cebulę drobno posiekaj i podsmaż w dużym garnku na kilku łyżkach rozgrzanego oleju, następnie dodaj pokrojone w plasterki czosnek oraz papryczkę chili. Jeśli nie przepadasz za bardzo ostrymi potrawami, możesz zrezygnować z dodawania pestek chili. Dodaj mięso, dosyp wszystkie przyprawy i obsmażaj całość z każdej strony.

Zalej winem, doprowadź do wrzenia i gotuj przez około 2 minuty, by alkohol odparował. Następnie dodaj bulion (najlepiej gorący), pomidory w puszce i koncentrat pomidorowy. Jeżeli decydujesz się na użycie świeżych pomidorów, musisz je najpierw sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Zupę zagotuj, przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu przynajmniej godzinę, by mięso zmiękło a pomidory się rozgotowały. Na koniec dosól całość do smaku i posyp posiekaną natką pietruszki.

Jeśli chcesz do zupy dodać warzywa lub pieczarki, zrób to na około 20 minut przed końcem gotowania.

Smacznego!

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.