Ostra zupa gulaszowa z chili. Gotowana na białym winie świetnie rozgrzeje w chłodne, jesienno-zimowe dni. Pyszna i sycąca, jest jak dwa dania w jednym. Do jej wykonania sprawdzi się każdy rodzaj mięsa tak zwanego gulaszowego np. pręga, łopatka oraz karczek.
Możesz też wypróbować przepis z wykorzystaniem mięsa indyczego i dodać ulubione warzywa lub pieczarki. Doskonale będzie komponować się z ziemniakami, kolorową papryką i skrojona w grubszą kostkę cukinią czy marchewką. Oczywiście, jeśli zechcesz podać ją dzieciom, zrezygnuj z dodatku wina.
Składniki:
- 1 kg mięsa wołowego lub mieszanego wołowo-wieprzowego na gulasz
- 3 średnie cebule
- 5 ząbków czosnku
- ostra papryczka chili
- szklanka białego wina wytrawnego
- 2 litry bulionu
- kilogram świeżych pomidorów lub 2 puszki pomidorów krojonych
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- natka pietruszki
- olej do smażenia
- łyżeczka tymianku
- 2 łyżeczki słodkiej papryki wędzonej
- kilka liści laurowych
- 2 łyżeczki cząbru
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- sól do smaku
- opcjonalnie: ziemniaki i inne warzywa (np. marchewka, papryka, cukinia), pieczarki
Ostra zupa gulaszowa z chili – przepis
Mięso dokładnie opłucz pod zimną wodą, osusz ręcznikiem papierowym, po czym pokrój w kostkę. Cebulę drobno posiekaj i podsmaż w dużym garnku na kilku łyżkach rozgrzanego oleju, następnie dodaj pokrojone w plasterki czosnek oraz papryczkę chili. Jeśli nie przepadasz za bardzo ostrymi potrawami, możesz zrezygnować z dodawania pestek chili. Dodaj mięso, dosyp wszystkie przyprawy i obsmażaj całość z każdej strony.
Obejrzyj nasze filmy:
Zalej winem, doprowadź do wrzenia i gotuj przez około 2 minuty, by alkohol odparował. Następnie dodaj bulion (najlepiej gorący), pomidory w puszce i koncentrat pomidorowy. Jeżeli decydujesz się na użycie świeżych pomidorów, musisz je najpierw sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Zupę zagotuj, przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu przynajmniej godzinę, by mięso zmiękło a pomidory się rozgotowały. Na koniec dosól całość do smaku i posyp posiekaną natką pietruszki.
Jeśli chcesz do zupy dodać warzywa lub pieczarki, zrób to na około 20 minut przed końcem gotowania.
Smacznego!