Mazurek Wielkanocny
Desery

Mazurek Wielkanocny

Co prawda Święta Wielkanocne już za nami, ale nie omieszkam pochwalić się naszym mazurkiem wielkanocnym :) Jak na pierwszy raz, to mazurek wielkanocny wyszedł pyszny i bardzo, bardzo słodki :)

Widziałem w sklepach wiele propozycji gotowych ciast do mazurków, ale postanowiliśmy zrobić kruche ciasto samodzielnie. I wbrew pozorom nie jest to wcale ani trudne ani czasochłonne :) Poza tym dzięki temu, mam postanowienie, że kolejna tarta też będzie zrobiona na kruchym cieście przygotowanym własnoręcznie :)

Wracając do mazurka, to do jego przygotowania użyliśmy masę kajmakową i dżem, więc wyszedł bardzo słodki, ale wszystkim łasuchom bardzo smakował :)

A jak podobała Wam się moja dekoracja?

Mazurek wielkanocny – składniki:

  • 300g mąki
  • 150g masła
  • 80g cukru pudru
  • 1 jajko
  • dżem np. porzeczkowy
  • 400g masy kajmakowej (1 puszka)
  • składniki do dekoracji np. polewa czekoladowa, migdały

Mazurek wielkanocny – przepis:

  1. 300 g mąki mieszamy z 80g cukru pudru, 150g masła i 1 jajkiem wyrabiając jednolite ciasto.
  2. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na ok. 45-60 minut do lodówki, aby łatwiej się później rozwałkowywało.
  3. Ciasto rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na grubość ok.0,3 – 0,5 cm i przekładamy na blaszki do pieczenia (36x24cm).
  4. Z pozostałego ciasta tworzymy „wałeczki” i układamy na brzegach ciasta.
  5. Ciasto smarujemy dżemem i wkładamy do nagrzanego do 180 st C. (bez termoobiegu) piekarnika na ok. 25- 30 minut, aż nam się zarumieni.
  6. Po ostudzeniu ciasta smarujemy go masą kajmakową (przed posmarowaniem warto ją włożyć na chwilę do gorącej wody, aby jej konsystencja stała się płynna i łatwiej było ją rozprowadzić).
  7. Ciasto wkładamy na 2 godziny do lodówki, a następnie dekorujemy wedle uznania :)

Smacznego :)

Mazurek Wielkanocny

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.