
Mazurek Wielkanocny
Co prawda Święta Wielkanocne już za nami, ale nie omieszkam pochwalić się naszym mazurkiem wielkanocnym :) Jak na pierwszy raz, to mazurek wielkanocny wyszedł pyszny i bardzo, bardzo słodki :)
Widziałem w sklepach wiele propozycji gotowych ciast do mazurków, ale postanowiliśmy zrobić kruche ciasto samodzielnie. I wbrew pozorom nie jest to wcale ani trudne ani czasochłonne :) Poza tym dzięki temu, mam postanowienie, że kolejna tarta też będzie zrobiona na kruchym cieście przygotowanym własnoręcznie :)
Wracając do mazurka, to do jego przygotowania użyliśmy masę kajmakową i dżem, więc wyszedł bardzo słodki, ale wszystkim łasuchom bardzo smakował :)
A jak podobała Wam się moja dekoracja?
Mazurek wielkanocny – składniki:
- 300g mąki
- 150g masła
- 80g cukru pudru
- 1 jajko
- dżem np. porzeczkowy
- 400g masy kajmakowej (1 puszka)
- składniki do dekoracji np. polewa czekoladowa, migdały
Mazurek wielkanocny – przepis:
- 300 g mąki mieszamy z 80g cukru pudru, 150g masła i 1 jajkiem wyrabiając jednolite ciasto.
- Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na ok. 45-60 minut do lodówki, aby łatwiej się później rozwałkowywało.
- Ciasto rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na grubość ok.0,3 – 0,5 cm i przekładamy na blaszki do pieczenia (36x24cm).
- Z pozostałego ciasta tworzymy „wałeczki” i układamy na brzegach ciasta.
- Ciasto smarujemy dżemem i wkładamy do nagrzanego do 180 st C. (bez termoobiegu) piekarnika na ok. 25- 30 minut, aż nam się zarumieni.
- Po ostudzeniu ciasta smarujemy go masą kajmakową (przed posmarowaniem warto ją włożyć na chwilę do gorącej wody, aby jej konsystencja stała się płynna i łatwiej było ją rozprowadzić).
- Ciasto wkładamy na 2 godziny do lodówki, a następnie dekorujemy wedle uznania :)
Smacznego :)
0 komentarzy