Przepis na ten piernik jest niezwykle prosty, a co ważniejsze to ciasto MUSI się udać :) Podczas pieczenia w Waszym domu zagości przepiękny zapach przypraw – cynamonu, goździków :)

Po upieczeniu ciasto będzie wilgotne i bardzo puszyste. Jeśli lubicie możecie przełożyć go dowolnymi powidłami. Ale… aby nie było tak standardowo ta wersja piernika jest zrobiona z powidłami z czarnej porzeczki – dlaczego? Otóż przed samymi świętami nie udało nam się w sklepie już dostać powideł ze śliwkami :(

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 100g powideł z czarnej porzeczki + ewentualnie 100g powideł do przełożenia ciasta

Składniki na polewę

  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki mleka

Piernik – przepis

Białka ubijamy na sztywną masę, dodajemy cukier i ucieramy mikserem. Następnie dodajemy mąkę, kakao, olej, mleko, proszek do pieczenia, sodę, przyprawy i całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy powidła i delikatnie wszystko mieszamy.

Obejrzyj nasze filmy:

Ciasto przekładamy do blaszki (24x24cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 st. C. Po upieczeniu ciasto zostawiamy jeszcze przez chwilę w ciepłym piecyku.

Jeśli lubicie to po ostygnięciu przekrójcie ciasto na dwie połowy, posmarujcie powidłami i złączcie.

Polewa – przepis

W rondelku roztapiamy czekoladę z masłem i mlekiem. Musicie cały czas mieszać, aby czekolada Wam się nie przypaliła. Ciepłą polewą smarujemy ostudzony piernik i zostawiamy na chwilę, aby polewa zastygła.

Piernik, który zawsze się udaje

Smacznego!