Przepis na ten piernik jest niezwykle prosty, a co ważniejsze to ciasto MUSI się udać :) Podczas pieczenia w Waszym domu zagości przepiękny zapach przypraw – cynamonu, goździków :)
Po upieczeniu ciasto będzie wilgotne i bardzo puszyste. Jeśli lubicie możecie przełożyć go dowolnymi powidłami. Ale… aby nie było tak standardowo ta wersja piernika jest zrobiona z powidłami z czarnej porzeczki – dlaczego? Otóż przed samymi świętami nie udało nam się w sklepie już dostać powideł ze śliwkami :(
Składniki
- 2 szklanki mąki
- 2 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki oleju
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 100g powideł z czarnej porzeczki + ewentualnie 100g powideł do przełożenia ciasta
Składniki na polewę
- 50 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki mleka
Piernik – przepis
Białka ubijamy na sztywną masę, dodajemy cukier i ucieramy mikserem. Następnie dodajemy mąkę, kakao, olej, mleko, proszek do pieczenia, sodę, przyprawy i całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy powidła i delikatnie wszystko mieszamy.
Obejrzyj nasze filmy:
Ciasto przekładamy do blaszki (24x24cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 st. C. Po upieczeniu ciasto zostawiamy jeszcze przez chwilę w ciepłym piecyku.
Jeśli lubicie to po ostygnięciu przekrójcie ciasto na dwie połowy, posmarujcie powidłami i złączcie.
Polewa – przepis
W rondelku roztapiamy czekoladę z masłem i mlekiem. Musicie cały czas mieszać, aby czekolada Wam się nie przypaliła. Ciepłą polewą smarujemy ostudzony piernik i zostawiamy na chwilę, aby polewa zastygła.
Smacznego!
zapowiada się pysznie :)
I taki też jest… a co najważniejsze w odróżnieniu od tych sklepowych nie popsuje się nawet po tygodniu :)