Tym razem przepis na prostą w wykonaniu karkówkę. Pieczona karkówka jest inną niż wszystkie poprzednie, bo będzie zapiekana w winie.
Szukacie ciekawego i niebanalnego przepisu na karkówkę z piekarnika ? Świetnie jest wiele możliwości na przyrządzenie tego smakowitego i aromatycznego dania
Samo przygotowanie zajmie nam niewiele czasu, jednak musimy przeznaczyć ok. 2 h na jej upieczenie.
Obejrzyj nasze filmy:
Pieczona karkówka w winie:
- sporej wielkości karkówka
- sól
- czosnek
- pieprz
- 2 średnie cebule
- 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
Pieczona karkówka przepis
Karkówkę nacieramy przyprawami: pieprzem, solą i czosnkiem. Najpierw posypujemy mięso przyprawami i delikatnie wklepujemy przyprawy. Mięso odstawiamy na około 2-3 godziny przykryte folią spożywczą do lodówki.
Cebulę kroimy na plasterki. Nie muszą być bardzo cienkie.
Karkówkę razem z cebulą wkładamy do torebki do pieczenia (ewentualnie rękawa) i dodajemy 1 szklankę czerwonego wytrawnego wina.
Torebkę (rękaw do pieczenia) szczelnie zamykamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 2 godziny. 15 minut przed końcem pieczenia przecinamy torebkę do pieczenia, aby mięso delikatnie się przypiekło.
Karkówka pieczona w winie, to świetna propozycja na świąteczny obiad. Taką karkówkę możemy podać z ziemniaczkami z wody, albo na przykład kluskami śląskimi.
Smacznego!