Pieczona karkówka w winie Grażynki :)

Pieczona karkówka w winie Grażynki :)

Tym razem przepis na prostą w wykonaniu karkówkę. Pieczona karkówka jest inną niż wszystkie poprzednie, bo będzie zapiekana w winie.

Samo przygotowanie  zajmie nam niewiele czasu, jednak musimy przeznaczyć ok. 2 h na jej upieczenie.

Składniki na karkówkę w winie:

  • sporej wielkości karkówka
  • sól
  • czosnek
  • pieprz
  • 2 średnie cebule
  • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina

Pieczona karkówka – przepis

  1. Karkówkę nacieramy przyprawami: pieprzem, solą i czosnkiem.
  2. Cebulę kroimy na plasterki.
  3. Karkówkę razem z cebulą wkładamy do torebki do pieczenia (ewentualnie rękawa) i dodajemy 1 szklankę czerwonego wytrawnego wina. Torebkę (rękaw do pieczenia) szczelnie zamykamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 2 godziny. 15 minut przed końcem pieczenia przecinamy torebkę do pieczenia, aby mięso delikatnie się przypiekło.

Karkówka pieczona w winie, to świetna propozycja na świąteczny obiad. Smacznego!

Pieczona karkówka w winie Grażynki :)

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.