Pieczona karkówka w winie Grażynki :)
Mięsa

Pieczona karkówka w winie Grażynki :)

Tym razem przepis na prostą w wykonaniu karkówkę. Pieczona karkówka jest inną niż wszystkie poprzednie, bo będzie zapiekana w winie.

Szukacie ciekawego i niebanalnego przepisu na karkówkę z piekarnika ? Świetnie jest wiele możliwości na przyrządzenie tego smakowitego i aromatycznego dania

Samo przygotowanie  zajmie nam niewiele czasu, jednak musimy przeznaczyć ok. 2 h na jej upieczenie.

Pieczona karkówka w winie:

  • sporej wielkości karkówka
  • sól
  • czosnek
  • pieprz
  • 2 średnie cebule
  • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina

Pieczona karkówka przepis

Karkówkę nacieramy przyprawami: pieprzem, solą i czosnkiem. Najpierw posypujemy mięso przyprawami i delikatnie wklepujemy przyprawy. Mięso odstawiamy na około 2-3 godziny przykryte folią spożywczą do lodówki.

Cebulę kroimy na plasterki. Nie muszą być bardzo cienkie.

Karkówkę razem z cebulą wkładamy do torebki do pieczenia (ewentualnie rękawa) i dodajemy 1 szklankę czerwonego wytrawnego wina.

Torebkę (rękaw do pieczenia) szczelnie zamykamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 2 godziny. 15 minut przed końcem pieczenia przecinamy torebkę do pieczenia, aby mięso delikatnie się przypiekło.

Karkówka pieczona w winie, to świetna propozycja na świąteczny obiad. Taką karkówkę możemy podać z ziemniaczkami z wody, albo na przykład kluskami śląskimi.

Pieczona karkówka w winie Grażynki :)
Pieczona karkówka

Smacznego!

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze