
Pieczona karkówka w winie Grażynki :)
Tym razem przepis na prostą w wykonaniu karkówkę. Pieczona karkówka jest inną niż wszystkie poprzednie, bo będzie zapiekana w winie.
Samo przygotowanie zajmie nam niewiele czasu, jednak musimy przeznaczyć ok. 2 h na jej upieczenie.
Składniki na karkówkę w winie:
- sporej wielkości karkówka
- sól
- czosnek
- pieprz
- 2 średnie cebule
- 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
Pieczona karkówka – przepis
- Karkówkę nacieramy przyprawami: pieprzem, solą i czosnkiem.
- Cebulę kroimy na plasterki.
- Karkówkę razem z cebulą wkładamy do torebki do pieczenia (ewentualnie rękawa) i dodajemy 1 szklankę czerwonego wytrawnego wina. Torebkę (rękaw do pieczenia) szczelnie zamykamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 2 godziny. 15 minut przed końcem pieczenia przecinamy torebkę do pieczenia, aby mięso delikatnie się przypiekło.
Karkówka pieczona w winie, to świetna propozycja na świąteczny obiad. Smacznego!