Karkówka z pęczakiem
Mięsa

Karkówka z pieczarkami i pęczakiem

Karkówka z pieczarkami i pęczakiem to niewymagający od nas zbyt dużych nakładów pracy pomysł na obiad. Tak przygotowaną karkówkę możemy podać podczas uroczystego obiadu, albo wspólnego niedzielnego posiłku.

Pieczona karkówka to bardzo soczyste i rozpływające się w ustach mięso. Każdy przygotowuje je według swojego uznania, doprawiając przyprawami, które lubi najbardziej. Z tego właśnie powodu, poniżej znajdziecie inspirację na przygotowanie karkówki, a nie w istocie rzeczy przepis na nią.

Zdrowym dodatkiem do obiadu będzie pęczak – sposób gotowania znajdziecie TUTAJ

Pieczona karkówka – składniki

  • 1,5 kg karkówki
  • sól
  • pieprz
  • cebula
  • majeranek
  • ręka do pieczenia

Duszone pieczarki – składniki

  • 0,5 kg pieczarek
  • sól
  • pieprz
  • cebula
  • łyżka masła

Pieczona karkówka – przepis

Karkówkę myjemy, nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i wkładamy do rękawa do pieczenia.

Cebulę kroimy w plasterki i dodajemy do karkówki.

Szczelnie zamykamy rękaw i pieczemy w temperaturze 170 st. C przez ok. 1,5 godziny. Na 15 minut przed końcem pieczenia rozcinamy rękaw i pozwalamy, aby delikatnie mięso się nam zarumieniło. Po wyjęcie z piekarnika pozostawiamy mięso na ok. 5 minut aby „odpoczęło”.

Duszone pieczarki – przepis

Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę.

Na patelni na maśle szklimy cebulę, a następnie dodajemy pieczarki. Doprawiamy solą, pieprzem i dusimy aż odparuje z nich większość płynu.

 

Karkówkę podajemy z ugotowanym pęczakiem i duszonymi pieczarkami. Jeśli lubimy (a ja lubię) możemy przygotować również sos chrzanowy – będzie idealnie pasował.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.