
Karkówka z pieczarkami i pęczakiem
Karkówka z pieczarkami i pęczakiem to niewymagający od nas zbyt dużych nakładów pracy pomysł na obiad. Tak przygotowaną karkówkę możemy podać podczas uroczystego obiadu, albo wspólnego niedzielnego posiłku.
Pieczona karkówka to bardzo soczyste i rozpływające się w ustach mięso. Każdy przygotowuje je według swojego uznania, doprawiając przyprawami, które lubi najbardziej. Z tego właśnie powodu, poniżej znajdziecie inspirację na przygotowanie karkówki, a nie w istocie rzeczy przepis na nią.
Zdrowym dodatkiem do obiadu będzie pęczak – sposób gotowania znajdziecie TUTAJ
Pieczona karkówka – składniki
- 1,5 kg karkówki
- sól
- pieprz
- cebula
- majeranek
- ręka do pieczenia
Duszone pieczarki – składniki
- 0,5 kg pieczarek
- sól
- pieprz
- cebula
- łyżka masła
Pieczona karkówka – przepis
Karkówkę myjemy, nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i wkładamy do rękawa do pieczenia.
Cebulę kroimy w plasterki i dodajemy do karkówki.
Szczelnie zamykamy rękaw i pieczemy w temperaturze 170 st. C przez ok. 1,5 godziny. Na 15 minut przed końcem pieczenia rozcinamy rękaw i pozwalamy, aby delikatnie mięso się nam zarumieniło. Po wyjęcie z piekarnika pozostawiamy mięso na ok. 5 minut aby „odpoczęło”.
Duszone pieczarki – przepis
Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę.
Na patelni na maśle szklimy cebulę, a następnie dodajemy pieczarki. Doprawiamy solą, pieprzem i dusimy aż odparuje z nich większość płynu.
Karkówkę podajemy z ugotowanym pęczakiem i duszonymi pieczarkami. Jeśli lubimy (a ja lubię) możemy przygotować również sos chrzanowy – będzie idealnie pasował.