Przepis na kutię z orkiszem

Przepis na kutię z orkiszem

Święta i sama Wigilia Bożego Narodzenia nierozerwalnie wiążą się z tradycją przygotowywania wigilijnych potraw. Osoby, którym zależy na przygotowaniu ich w nieco zdrowszej formie, z pewnością zainteresują się opcją, jaką jest przepis na kutię z orkiszem. Jest to odmiana tradycyjnej potrawy popularnej na stołach wigilijnych.

Święta i sama Wigilia Bożego Narodzenia nierozerwalnie wiążą się z tradycją przygotowywania wigilijnych potraw. Osoby, którym zależy na przygotowaniu ich w nieco zdrowszej formie, z pewnością zainteresują się opcją, jaką jest przepis na kutię z orkiszem. Jest to odmiana tradycyjnej potrawy popularnej na stołach wigilijnych. Klasyczna wersja różni się nieco od wersji z orkiszem, ale walorami smakowymi, niczym jej nie ustępuje a dla wielu osób jest nawet ciekawsza. Ponadto ma o wiele więcej walorów prozdrowotnych, co nie jest bez znaczenia. Ziarno orkiszu jest co prawda w swojej strukturze podobne, jak ziarna pszenicy, jednak jest to zupełnie inna odmiana charakteryzująca się większą ilością wartości odżywczych, mikro i makro elementów, a także nieco odmiennym smakiem.

Przepis na kutię wymaga przygotowania następujących składników: ziarno orkiszu (0,5 kg), mak (0,5 kg), miód (0,5 kg), orzechy, migdały, rodzynki, ewentualnie inne bakalie (w sumie około 2 szklanek) i słodka śmietana (400 ml). Przygotowanie jest bardzo proste. Najpierw ziarno orkiszu należy ugotować. Wymagane jest, aby robić to w dużej ilości wody, tak by orkisz dobrze się ugotował i nie naciągnął za dużo wody. Taki efekt uzyska się, gdy w garnku poziom wody będzie dużo ponadto, ile znajduje się w nim orkisz. Ziarna należy gotować, aż będą miękkie, a następnie przelać zimną wodą. W drugiej kolejności należy sparzyć mak i zmielić go dokładnie w maszynce. Aby upewnić się, że jest dobrze zmielony, dobrze jest powtórzyć mielenie około trzech razy. Następnie należy przełożyć do pojemnika zmielony mak, ugotowane ziarno orkiszu i miód, a następnie wszystko dobrze wymieszać. Ostatecznym etapem jest przygotowanie bakalii, które należy wcześniej sparzyć i dobrze wymieszać ze śmietanką. Przygotowaną tak mieszankę dodaje się do orkiszu i maku, a następnie wszystko równomiernie miesza tak, by przeszło swoim smakiem. Lekko ostudzoną kutię należy schować do lodówki.

Przepis na kutię – czy ziarna pszenicy zastąpi makaron?

Wiele osób utożsamia kutię z tradycyjnym makaronem z makiem. Można ją jednak przygotować w taki sposób, a efekt smakowy będzie równie efektowny. Ponadto ziarno orkiszu posiada w sobie bardzo wiele niezbędnych dla ustroju mikroelementów, takich jak witaminy z grupy B czy tryptofan. Jest to także posiłek, który posiada o wiele mniej węglowodanów, gdyż sam mak składa się głównie ze zdrowego tłuszczu, a ziarno orkiszu, przeciwnie niż ziarna pszenicy tradycyjnej posiada w sobie duże ilości białka. Głównym źródłem cukrów prostych w takiej kutii jest miód, ale używając miodu wysokiej jakości, również przedstawia on bardzo duże walory prozdrowotne. Sam orkisz posiada także dużo błonnika, co sprawia, że jest polecany do włączenia do diety nawet na co dzień, ze względu na zbawienny wpływ na żołądek i jelita, a także usprawnienie całego procesu trawienia pokarmów. W taki sposób przygotowana kutia będzie więc nie tylko smaczna, ale także bardzo zdrowa.

Materiał partnera.

2 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.