Tort piernikowy to prawdziwy symbol świąt, który łączy w sobie smak tradycyjnego biszkoptu z aromatem korzennych przypraw. To doskonała propozycja na stole wigilijnym, choć równie świetnie sprawdzi się podczas innych świątecznych okazji. Kiedy tylko otwieramy drzwi piekarnika, a zapach piernika unosi się po całym domu, wiemy, że nadeszły magiczne chwile pełne ciepła, miłości i radości.
Jak zobaczycie na zdjęciach wyszedł bardzo wysoki, bo był zrobiony z dwóch porcji ciasta na biszkopt. Możecie oczywiście zrobić odrobinę niższy tylko z jednej porcji.
Ten tort z piernika na święta to nie tylko smakowa uczta, ale także forma wyrażenia naszej troski i miłości dla najbliższych. Przygotowanie go może być radosnym przedsięwzięciem, które zjednoczy rodzinę i przyjaciół. Dlatego dzisiaj podzielę się z Wami sekretem tego wyjątkowego tortu, którym można obdarować tych, których kochamy.
Obejrzyj nasze filmy:
Gotowi na podróż do krainy aromatycznych przypraw i wyjątkowych smaków? Zapraszam Was do zapoznania się z przepisem na tort piernikowy, który rozpocznie świąteczną magię już od pierwszego kęsa.
Tort piernikowy składniki
Biszkopt (na 1 porcję)
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki kakao
- 2 płaskie łyżki przyprawy do piernika
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 łyżek oleju
Masa kokosowa
- 3 łyżki mąki pszennej
- 200g wiórków kokosowych
- 3 szklanki mleka
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 200g masła
- 5 łyżek spirutusu
Poncz
- 6 łyżek likieru kokosowego
- 3/4 szklanki wody
Polewa
- 250g mlecznej(gorzkiej) czekolady
- 2 łyżki śmietany
Dodatki
- powidła śliwkowe
- dekoracje
Tort piernikowy – biszkopt – przepis:
Oddzielamy żółtka od białek.
Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie dodajemy cukier i całość dalej ubijamy na puch. Następnie dodajemy żółtka i olej. Całość miksujemy.
W misce mieszamy składniki suche: mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao, proszek do pieczenia.
Składniki mokre łączymy ze składnikami suchymi i przelewamy do tortownicy, wyłożonej na dni papierem do pieczenia. (tortownica o średnicy 24cm).
Biszkopt pieczemy 40 minut w temperaturze 180 st. C. Po upieczeniu studzimy i kroimy na dwa blaty.
Tort piernikowy – masa kokosowa – przepis:
Wiórki kokosowe, mąkę pszenną oraz ziemniaczaną mieszamy w misce ze szklanką mleka.
W rondelku podgrzewamy dwie szklanki mleka, a następnie dodajemy przygotowaną chwilę wcześniej masę. Całość mieszamy, aż zacznie gęstnieć, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestygnięcia.
Masło ucieramy z cukrem pudrem i łączymy z przygotowaną masą kokosową.
Tort piernikowy – poncz – przepis:
Likier kokosowy mieszamy z letnią wodą.
Tort piernikowy – polewa – przepis:
Czekoladę roztapiamy w rondelku razem ze śmietaną. Należy to zrobić prze zakończeniem robienia tortu, bowiem polewa bardzo szybko nam zgęstnieje.
Tort piernikowy – zakończenie – przepis:
Pierwszy blat biszkoptu delikatnie nasączamy częścią ponczu. Następnie układamy część powideł śliwkowych i część masy kokosowej.
Następnie układamy kolejny blat i powtarzamy wszystkie czynności jak w pkt. 1.
Ostatni blat ciasta tylko delikatnie nasączamy, a następnie całe ciasto dekorujemy polewą czekoladową.
Smacznego!