Tort piernikowy

tort piernikowy

Tort piernikowy to moja urodzinowa niespodzianka :) A co tam… przepis podam na niego ja, pomimo że był zrobiony przez Madzię. Tort był przygotowany na początku stycznia, a więc chwilę po świętach i nie mogło w nim zatem zabraknąć smaku pierników.

Jak zobaczycie na zdjęciach wyszedł bardzo wysoki, bo był zrobiony z dwóch porcji ciasta na biszkopt. Możecie oczywiście zrobić odrobinę niższy tylko z jednej porcji.

Składniki:

Biszkopt (na 1 porcję)

  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 2 płaskie łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek oleju

Masa kokosowa

  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 200g wiórków kokosowych
  • 3 szklanki mleka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 200g masła
  • 5 łyżek spirutusu

Poncz

  • 6 łyżek likieru kokosowego
  • 3/4 szklanki wody

Polewa

  • 250g mlecznej(gorzkiej) czekolady
  • 2 łyżki śmietany

Dodatki

  • powidła śliwkowe
  • dekoracje

Tort piernikowy – biszkopt – przepis:

  1. Oddzielamy żółtka od białek.
  2. Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie dodajemy cukier i całość dalej ubijamy na puch. Następnie dodajemy żółtka i olej. Całość miksujemy.
  3. W misce mieszamy składniki suche: mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao, proszek do pieczenia.
  4. Składniki mokre łączymy ze składnikami suchymi i przelewamy do tortownicy, wyłożonej na dni papierem do pieczenia. (tortownica o średnicy 24cm).
  5. Biszkopt pieczemy 40 minut w temperaturze 180 st. C.
  6. Po upieczeniu studzimy i kroimy na dwa blaty.

Tort piernikowy – masa kokosowa – przepis:

  1. Wiórki kokosowe, mąkę pszenną oraz ziemniaczaną mieszamy w misce ze szklanką mleka.
  2. W rondelku podgrzewamy dwie szklanki mleka, a następnie dodajemy przygotowaną chwilę wcześniej masę. Całość mieszamy, aż zacznie gęstnieć, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestygnięcia.
  3. Masło ucieramy z cukrem pudrem i łączymy z przygotowaną masą kokosową.

Tort piernikowy – poncz – przepis:

  1. Likier kokosowy mieszamy z letnią wodą.

Tort piernikowy – polewa – przepis:

  1. Czekoladę roztapiamy w rondelku razem ze śmietaną. Należy to zrobić prze zakończeniem robienia tortu, bowiem polewa bardzo szybko nam zgęstnieje.

Tort piernikowy – zakończenie – przepis:

  1. Pierwszy blat biszkoptu delikatnie nasączamy częścią ponczu. Następnie układamy część powideł śliwkowych i część masy kokosowej.
  2. Następnie układamy kolejny blat i powtarzamy wszystkie czynności jak w pkt. 1.
  3. Ostatni blat ciasta tylko delikatnie nasączamy, a następnie całe ciasto dekorujemy polewą czekoladową.

Smacznego!

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.