Tort piernikowy to prawdziwy symbol świąt, który łączy w sobie smak tradycyjnego biszkoptu z aromatem korzennych przypraw. To doskonała propozycja na stole wigilijnym, choć równie świetnie sprawdzi się podczas innych świątecznych okazji. Kiedy tylko otwieramy drzwi piekarnika, a zapach piernika unosi się po całym domu, wiemy, że nadeszły magiczne chwile pełne ciepła, miłości i radości.

Jak zobaczycie na zdjęciach wyszedł bardzo wysoki, bo był zrobiony z dwóch porcji ciasta na biszkopt. Możecie oczywiście zrobić odrobinę niższy tylko z jednej porcji.

Ten tort z piernika na święta to nie tylko smakowa uczta, ale także forma wyrażenia naszej troski i miłości dla najbliższych. Przygotowanie go może być radosnym przedsięwzięciem, które zjednoczy rodzinę i przyjaciół. Dlatego dzisiaj podzielę się z Wami sekretem tego wyjątkowego tortu, którym można obdarować tych, których kochamy.

Obejrzyj nasze filmy:

Gotowi na podróż do krainy aromatycznych przypraw i wyjątkowych smaków? Zapraszam Was do zapoznania się z przepisem na tort piernikowy, który rozpocznie świąteczną magię już od pierwszego kęsa.

Tort piernikowy składniki

Biszkopt (na 1 porcję)

  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 2 płaskie łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek oleju

Masa kokosowa

  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 200g wiórków kokosowych
  • 3 szklanki mleka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 200g masła
  • 5 łyżek spirutusu

Poncz

  • 6 łyżek likieru kokosowego
  • 3/4 szklanki wody

Polewa

  • 250g mlecznej(gorzkiej) czekolady
  • 2 łyżki śmietany

Dodatki

  • powidła śliwkowe
  • dekoracje

Tort piernikowy – biszkopt – przepis:

Oddzielamy żółtka od białek.

Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie dodajemy cukier i całość dalej ubijamy na puch. Następnie dodajemy żółtka i olej. Całość miksujemy.

W misce mieszamy składniki suche: mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao, proszek do pieczenia.

Składniki mokre łączymy ze składnikami suchymi i przelewamy do tortownicy, wyłożonej na dni papierem do pieczenia. (tortownica o średnicy 24cm).

Biszkopt pieczemy 40 minut w temperaturze 180 st. C. Po upieczeniu studzimy i kroimy na dwa blaty.

Tort piernikowy – masa kokosowa – przepis:

Wiórki kokosowe, mąkę pszenną oraz ziemniaczaną mieszamy w misce ze szklanką mleka.

W rondelku podgrzewamy dwie szklanki mleka, a następnie dodajemy przygotowaną chwilę wcześniej masę. Całość mieszamy, aż zacznie gęstnieć, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestygnięcia.

Masło ucieramy z cukrem pudrem i łączymy z przygotowaną masą kokosową.

Tort piernikowy – poncz – przepis:

Likier kokosowy mieszamy z letnią wodą.

Tort piernikowy – polewa – przepis:

Czekoladę roztapiamy w rondelku razem ze śmietaną. Należy to zrobić prze zakończeniem robienia tortu, bowiem polewa bardzo szybko nam zgęstnieje.

Tort piernikowy – zakończenie – przepis:

Pierwszy blat biszkoptu delikatnie nasączamy częścią ponczu. Następnie układamy część powideł śliwkowych i część masy kokosowej.

Następnie układamy kolejny blat i powtarzamy wszystkie czynności jak w pkt. 1.

Ostatni blat ciasta tylko delikatnie nasączamy, a następnie całe ciasto dekorujemy polewą czekoladową.

tort piernikowy
tort piernikowy

Smacznego!