Shoarma to danie arabskie, charakteryzujące się drobno pokrojonym mięsem w aromatycznych przyprawach, opiekane na rożnie. W naszym wydaniu będzie to shoarma z kurczaka smażona na patelni, podana z frytkami i przepysznym sosem czosnkowym :)
Danie jest niezwykle proste w przygotowaniu, wymaga jedynie odrobinę czasu, aby mięso przegryzło się razem z przyprawami. Shoarmę przygotujemy z piersi kurczaka, aby danie nie było zbyt ciężkie.
Zapomniałem dodać, w naszym wykonaniu danie wyszło bardzo pikantne, więc jeśli raczej lubicie łagodne potrawy, dajcie odrobię mniej pieprzu cayenne.
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki:
Shoarma
- 1 pierś z kurczaka
- odrobina oleju
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka curry
- 1/3 łyżeczka pieprzu cayenne
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
Sos czosnkowy
- 4-5 ząbki czosnku
- 3 łyżki majonezu
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- sól
Shoarma z kurczaka – przepis:
- Kurczak myjemy i kroimy w dużą kostkę. Następnie dodajemy do niego odrobinę oleju i przyprawiamy go – papryką, pieprzem, gałką muszkatołową, curry, solą i ewentualnie Waszymi ulubionymi przyprawami. Odstawiamy na ok. 1,5-2 godziny, aby wszystkie składniki się przegryzły.
- Mięso smażymy na rozgrzanej patelni (już bez dodatku oleju, jest w kurczaku) do momentu aż mięso będzie miękkie.
Najlepiej podać shoarmę z frytkami (pamiętajcie aby wstawić je odpowiednio wcześniej do piekarnika/frytkownicy).
Doskonałym dodatkiem do mięsa będzie sos czosnkowy, przepis znajdziecie tutaj: Błyskawiczny sos czosnkowy
Idealne na sobotni obiad :-) Wygląda apetycznie.