Shoarma to danie arabskie, charakteryzujące się drobno pokrojonym mięsem w aromatycznych przyprawach, opiekane na rożnie. W naszym wydaniu będzie to shoarma z kurczaka smażona na patelni, podana z frytkami i przepysznym sosem czosnkowym :)

Danie jest niezwykle proste w przygotowaniu, wymaga jedynie odrobinę czasu, aby mięso przegryzło się razem z przyprawami. Shoarmę przygotujemy z piersi kurczaka, aby danie nie było zbyt ciężkie.

Zapomniałem dodać, w naszym wykonaniu danie wyszło bardzo pikantne, więc jeśli raczej lubicie łagodne potrawy, dajcie odrobię mniej pieprzu cayenne.

Obejrzyj nasze filmy:

Składniki:

Shoarma

  • 1 pierś z kurczaka
  • odrobina oleju
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka curry
  • 1/3 łyżeczka pieprzu cayenne
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz

Sos czosnkowy

  • 4-5 ząbki czosnku
  • 3 łyżki majonezu
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól

Shoarma z kurczaka – przepis:

  1. Kurczak myjemy i kroimy w dużą kostkę. Następnie dodajemy do niego odrobinę oleju i przyprawiamy go – papryką, pieprzem, gałką muszkatołową, curry, solą i ewentualnie Waszymi ulubionymi przyprawami. Odstawiamy na ok. 1,5-2 godziny, aby wszystkie składniki się przegryzły.
  2. Mięso smażymy na rozgrzanej patelni (już bez dodatku oleju, jest w kurczaku) do momentu aż mięso będzie miękkie.

Najlepiej podać shoarmę z frytkami (pamiętajcie aby wstawić je odpowiednio wcześniej do piekarnika/frytkownicy).

Doskonałym dodatkiem do mięsa będzie sos czosnkowy, przepis znajdziecie tutaj: Błyskawiczny sos czosnkowy