Mieszanie niektórych rodzai napojów wydaje się dziwne i przez długi, długi czas nikt nie próbuje takich napoi. Kiedy jednak dojdziemy do wniosku, ze warto, okazuje się iż takie połączenie jest idealne. Połączenie toniku i kawy espresso jest już pozycją obowiązkową w większości modnych barów i kawiarni na całym świecie.
Ten orzeźwiający napój znajdziemy w kawiarniach poczynając od Nowego Jorku, przez Paryż, Warszawę, a kończąc w Tokyo. Modyfikacji tego pobudzającego eliksiru jest co nie miara. Możemy znaleźć w kartach wersje przedpołudniowe, popołudniowe i wieczorne.
Czym tak właściwie jest espresso tonic – to połączenie mocnego aromatycznego espresso z orzeźwiającym tonikiem, limonką i kostkami lodu. Wersje popołudniowe są podawane z domieszką wanilli, cynamonu, goździków i anyżu.
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki
- ok. 40 ml aromatycznego espresso
- 150 ml toniku
- kostki lodu
- plasterek limonki
Jak przygotować espresso tonic
Zaczynamy od zaparzenia mocnego, aromatycznego espresso. Do przeźroczystej szklanki wkładamy kostki lodu, uzupełniamy szklankę dobrym tonikiem, a następnie delikatnie po brzegu szklanki wlewamy espresso. Do szklanki dodajemy plasterek cytryny i cieszymy się bardzo, bardzo orzeźwiającym napojem.
