Domowy chłodnik z jajkiem i ziemniakami to szybka i bardzo prosta w przygotowaniu potrawa idealna na upalne dni. Chłodnik podajemy z ugotowanym jajkiem na twardo oraz ziemniakami. Ziemniaki podajemy na osobnym talerzu, tak aby każdy mógł łyżką sobie nałożyć odpowiednią ilość.
Zupę podajemy ostudzoną, możemy przed podaniem włożyć ją na około godzinę do lodówki.
Składniki
- pęczek młodej botwinki, albo dwa (łącznie ok. 400g)
- 1/2 pęczku szczypiorku
- 4 rzodkiewki
- 1/2 pęczku koperku
- 2-3 ogórki gruntowe
- sól
- pieprz
- 1 l bulionu warzywnego -> Jak ugotować bulion
- 400 ml jogurtu naturalnego
- 4 ziemniaki
- 2-3 jajka
Domowy chłodnik z jajkiem i ziemniakami – przepis
Buraczki drobno kroimy w kostkę, a następnie gotujemy przez 20 minut w bulionie warzywnym. Jeśli nie macie akurat pod ręką buliony to możecie gotować je w wodzie. Po 20 minutach dodajemy drobno pokrojone liście botwiny i gotujemy jeszcze przez 10 minut. Doprawiamy całość do smaku solą oraz pieprzem. Zupę odstawiamy w chłodne miejsce, a następnie wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę.
Obejrzyj nasze filmy:
W tym czasie obieramy ogórki i wraz z rzodkiewką ścieramy na tarce, na dużych oczkach. Solimy i odstawiamy na bok. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Jajka gotujemy na twardo.
Do ostudzonego chłodnika dodajemy jogurt naturalny oraz ogórki i rzodkiewkę. Jeśli ogórki puściły wodę, to dodajecie ją również do zupy – będzie miała jeszcze bardziej wyrazisty smak.
Na sam koniec dodajemy posiekany koperek i szczypiorek. Chłodnik nalewamy do miseczek, na wierzchu układamy przekrojone na pół jajko, a obok na talerzu utłuczone ziemniaki.
