Nie ma chyba nic piękniejszego niż zapach świeżo upieczonego chleba rozchodzący się po całym domu. Domowy chleb w 5 minut to mistrzowski przepis, dzięki którym nasz domowy chleb przygotujemy dosłownie w 5 minut.
Pieczywo

Domowy chleb w 5 minut

Facebook

Nie ma chyba nic piękniejszego niż zapach świeżo upieczonego chleba rozchodzący się po całym domu. Domowy chleb w 5 minut to mistrzowski przepis, dzięki którym nasz domowy chleb przygotujemy dosłownie w 5 minut. Sekretem tego przepisu wcale nie jest długie, mozolne wyrabianie ciasta, a jego leżakowanie w lodówce.

Ciasto może leżeć w lodówce nawet dwa tygodnie, ale jeśli chcecie to ciasto drożdżowe możecie zamrozić i wykorzystać za jakiś czas. Pieczywo z tego przepisu będzie wilgotne w środku, z chrupiącą skórką i jak prawie każdy domowy wypiek zachowa swoją świeżość przed długi czas – 3-4 dni.

Składniki

  • 1,5 szklanki ciepłej, ale nie gorącej wody (350ml)
  • 3 szklanki mąki (500g)
  • 1 łyżeczka soli
  • 5 g drożdży instant
  • szczypta cukru

Ja używam odrobiny cukru, aby przyśpieszyć wyrastanie i aktywność drożdży, ale możecie cukier pominąć w swoim przepisie.

Domowy chleb w 5 minut – przepis

Do pojemnika wlewamy ciepłą, ale nie gorącą wodę, bo zabije nam drożdże. Dodajemy sól i cukier.

Na stolnicę wysypujemy mąkę, pośrodku robimy dołek i wylewamy wodę. Całość dokładnie mieszamy i przez chwilę zagniatamy. Przekładamy do dużej miski i przykrywamy ściereczką. Miska powinna być duża, bo ciasto będzie nam wyrastało. Również po włożeniu go do lodówki będzie rosło, jednak znacznie wolniej. Po 2 godzinach, ciasto wkładamy do lodówki na kolejne 2 godziny. Z ciastem wyjętym z lodówki jest łatwiej pracować, nie jest takie lepkie.

Piekarnik nagrzewamy do 230 st. C. W tym czasie blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, oprószonym mąką (możecie użyć też kamień do pizzy) i układamy na niej uformowany bochenek chleba. Odstawiamy na 30 minut.

Do nagrzanego piekarnika na dno wkładamy naczynie żaroodporne z wrzącą wodą i wkładamy chleb. Pieczemy go przez około 35-40 minut. Po upieczeniu przekładamy chleb na kratkę oby ostygł. Zanim zaczniecie go kroić, poczekajcie aż prawie całkowicie przestygnie.

Smacznego!

Facebook

Jeden komentarz

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.