Chlebek czosnkowo- ziołowy
Pieczywo

Chlebek czosnkowo- ziołowy

Chlebek czosnkowo- ziołowy to szybka propozycja na dodatek na przykład do sałatki Greckiej. Ten chlebek podajemy zaraz po upieczeniu i każdy z gości urywa sobie go kawałek. Najlepiej smakuje jeszcze ciepły.

Przygotowanie tego dodatku jest niezmiernie szybkie, bo ciasto nie wymaga wyrastania, tylko od razu po przygotowaniu ciasto, możemy robić chlebek. Do przygotowania go wykorzystajcie ulubione zioła i dodatki.

Składniki

  • 600g mąki pszennej
  • 300 ml wody
  • 20g świeżych drożdży
  • sól
  • 2 łyżki oliwy

Dodatkowo

  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 100g masła
  • 30ml oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula

Chlebek czosnkowo- ziołowy – przepis

Zaczynamy od przygotowania masła ziołowego. W rondelku roztapiamy masło, dodajemy oliwę, starty czosnek, posiekaną natkę pietruszki i pozostałe zioła. Mieszamy i odstawiamy na kilka minut.

W tym czasie do kubeczka dodajemy drożdże, 100 ml wody, szczyptę cukru, 2 łyżki mąki i odstawiamy na kilka minut, aby drożdże zaczęły pracować. Następnie mieszamy drożdże z pozostałymi składnikami i wyrabiamy ciasto. Ciasto od razu po wyrobieniu rozwałkowujemy dość cienko, smarujemy masłem i kroimy w podłużne paseczki. Każdy z paseczków zwijamy jak harmonijkę, i układamy w formie do pieczenia, na przykład tortownicy.

Chleb pieczemy w temperaturze 200 st. C. przez 35 minut. Podajemy go zaraz po wyjęciu, tak aby był jeszcze ciepły. Wierzch chlebka możemy posypać czarnuszką.

Chlebek czosnkowo- ziołowy
Chlebek czosnkowo- ziołowy

2 komentarze

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.