Jajka to jeden z najbardziej popularnych produktów na całym świecie. Spożywane i przygotowywane są na różne sposoby w wielu krajach. Wiele osób, w tym dietetyków uważa, że ich wersja na miękko jest ta najbardziej zdrową, tą zawierającą najwięcej składników odżywczych.

Warto wiedzieć zatem jak przygotować jajka na miękko, aby wyszły perfekcyjnie. Tak aby białko było ścięte, a żółtko w środku płynne. Idealny czas gotowania jajek na miękko to 3-4 minuty.

Jak przygotować jajka na miękko

  1. Jajka dokładnie myjemy.
  2. Wkładamy je do małego rondelka. Ma to ogromne znaczenie, bo musza być one ułożone blisko siebie, tak aby podczas gotowania nie przesuwały się w garnku.
  3. Zalej jajka wodą, dodaj jedną łyżeczkę soli.
  4. Jak woda zacznie się gotować, zmniejsz ogień na kuchence i gotuj jajka przez:
    • 3 minuty dla rozmiaru S
    • 3,5 minuty dla rozmiaru M
    • 4 minuty dla rozmiaru L
  5. Po ugotowaniu NIE WYLEWAJ wody z jajek – dlaczego, przeczytasz w kolejnym wpisie.
  6. I zalej jajka zimną wodą, aby zakończyć proces gotowania. Jajka obierz i są gotowe do spożycia.

Jajka polecamy jeść, kiedy są jeszcze ciepłe. Najwygodniej jeść je używając specjalnej podstawki do jajek. Umieszczamy w nich szerszą końcówkę, obieramy górę jajka i jemy łyżką.

Obejrzyj nasze filmy:

Jajka na miękko - jak przygotować je perfekcyjnie
Jajka na miękko – jak przygotować je perfekcyjnie