Kotlet mielony ze smażonymi talarkami
Mięsa

Kotlet mielony ze smażonymi talarkami

Kotlet mielony ze smażonymi talarkami to poezja smaku, smażone talarki to trochę powrót do czasów dzieciństwa, kiedy wieczorami mama smażyła na kolację takie ziemniaki. Najlepiej smakują z odrobiną soli oraz posypane posiekaną natką pietruszki. Jeśli lubcie, możecie również podać je z odrobiną domowego ketchupu, albo domowym sosem czosnkowym.

Do przygotowania kotletów mielonych ja wykorzystuję delikatne w smaku mięso z indyka, a to dlatego aby obiad zjadło również dziecko. Jeśli wolicie, znacznie bardziej wyraziste potrawy – wykorzystajcie mięso wołowe, albo wieprzowo – wołowe. Oczywiście i tak smak całego mięsa uzyskamy dzięki przyprawom.

Składniki na kotlety mielone

  • 400g mięsa mielonego z indyka
  • 1 kajzerka
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 2 średnie jajka
  • szczypta majeranku

Dodatkowo

  • olej do smażenia – koniecznie rzepakowy
  • 3-4 ziemniaki
  • natka pietruszki

Kotlet mielony ze smażonymi talarkami – przepis

Mięso mielone na pół godziny przed przygotowaniem wyciągamy z lodówki. Powinno być w temperaturze pokojowej. W tym czasie do miseczki wkładamy kajzerkę i zalewamy ją wodą. Najlepiej aby bułka była delikatnie obsuszona.  Mięso wkładamy do miski, dodajemy jajka, przyprawy i odciśniętą z wody kajzerkę. Całość wyrabiamy i formujemy kotlety. Jeśli Wasz farsz na kotlety będzie zbyt twardy, dodajcie odrobine wodę, a jeśli zbyt rzadki- odrobinę bułki tartej.

Na rozgrzanym oleju smażymy kotlety na rumiany kolor. Ja używam oleju rzepakowego, bo jest to jedyny olej, który nadaje się do smażenia w wysokiej temperaturze. Jeśli chcecie poczytać o nim więcej i dlaczego warto na nim smażyć to sprawdźcie to w tym moim, jednym z poprzednich wpisów – LINK. Pamiętajcie, aby podczas smażenia nie nakłuwać kotletów, bo wypłyną z nich wszystkie soki i będę suche w środku.

Jak kotlety będą się smażyć, obieramy i kroimy w cienkie plasterki ziemniaki. Następnie smażymy je na głębokim tłuszczu na drugiej patelni. Powinny być rumiane z obu stron. Po usmażeniu odsączamy je na ręczniku papierowym.

Na talerze wykładamy usmażone kotlety mielone i talarki z ziemniaków. Ziemniaki oprószamy odrobiną soli i posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze