Kotlet mielony ze smażonymi talarkami to poezja smaku, smażone talarki to trochę powrót do czasów dzieciństwa, kiedy wieczorami mama smażyła na kolację takie ziemniaki. Najlepiej smakują z odrobiną soli oraz posypane posiekaną natką pietruszki. Jeśli lubcie, możecie również podać je z odrobiną domowego ketchupu, albo domowym sosem czosnkowym.

Do przygotowania kotletów mielonych ja wykorzystuję delikatne w smaku mięso z indyka, a to dlatego aby obiad zjadło również dziecko. Jeśli wolicie, znacznie bardziej wyraziste potrawy – wykorzystajcie mięso wołowe, albo wieprzowo – wołowe. Oczywiście i tak smak całego mięsa uzyskamy dzięki przyprawom.

Składniki na kotlety mielone

  • 400g mięsa mielonego z indyka
  • 1 kajzerka
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 2 średnie jajka
  • szczypta majeranku

Dodatkowo

  • olej do smażenia – koniecznie rzepakowy
  • 3-4 ziemniaki
  • natka pietruszki

Kotlet mielony ze smażonymi talarkami – przepis

Mięso mielone na pół godziny przed przygotowaniem wyciągamy z lodówki. Powinno być w temperaturze pokojowej. W tym czasie do miseczki wkładamy kajzerkę i zalewamy ją wodą. Najlepiej aby bułka była delikatnie obsuszona.  Mięso wkładamy do miski, dodajemy jajka, przyprawy i odciśniętą z wody kajzerkę. Całość wyrabiamy i formujemy kotlety. Jeśli Wasz farsz na kotlety będzie zbyt twardy, dodajcie odrobine wodę, a jeśli zbyt rzadki- odrobinę bułki tartej.

Obejrzyj nasze filmy:

Na rozgrzanym oleju smażymy kotlety na rumiany kolor. Ja używam oleju rzepakowego, bo jest to jedyny olej, który nadaje się do smażenia w wysokiej temperaturze. Jeśli chcecie poczytać o nim więcej i dlaczego warto na nim smażyć to sprawdźcie to w tym moim, jednym z poprzednich wpisów – LINK. Pamiętajcie, aby podczas smażenia nie nakłuwać kotletów, bo wypłyną z nich wszystkie soki i będę suche w środku.

Jak kotlety będą się smażyć, obieramy i kroimy w cienkie plasterki ziemniaki. Następnie smażymy je na głębokim tłuszczu na drugiej patelni. Powinny być rumiane z obu stron. Po usmażeniu odsączamy je na ręczniku papierowym.

Na talerze wykładamy usmażone kotlety mielone i talarki z ziemniaków. Ziemniaki oprószamy odrobiną soli i posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!