Kotlet mielony ze smażonymi talarkami to poezja smaku, smażone talarki to trochę powrót do czasów dzieciństwa, kiedy wieczorami mama smażyła na kolację takie ziemniaki. Najlepiej smakują z odrobiną soli oraz posypane posiekaną natką pietruszki. Jeśli lubcie, możecie również podać je z odrobiną domowego ketchupu, albo domowym sosem czosnkowym.
Do przygotowania kotletów mielonych ja wykorzystuję delikatne w smaku mięso z indyka, a to dlatego aby obiad zjadło również dziecko. Jeśli wolicie, znacznie bardziej wyraziste potrawy – wykorzystajcie mięso wołowe, albo wieprzowo – wołowe. Oczywiście i tak smak całego mięsa uzyskamy dzięki przyprawom.
Składniki na kotlety mielone
- 400g mięsa mielonego z indyka
- 1 kajzerka
- 1 łyżeczka soli
- szczypta pieprzu
- 1/2 łyżeczki oregano
- 2 średnie jajka
- szczypta majeranku
Dodatkowo
- olej do smażenia – koniecznie rzepakowy
- 3-4 ziemniaki
- natka pietruszki
Kotlet mielony ze smażonymi talarkami – przepis
Mięso mielone na pół godziny przed przygotowaniem wyciągamy z lodówki. Powinno być w temperaturze pokojowej. W tym czasie do miseczki wkładamy kajzerkę i zalewamy ją wodą. Najlepiej aby bułka była delikatnie obsuszona. Mięso wkładamy do miski, dodajemy jajka, przyprawy i odciśniętą z wody kajzerkę. Całość wyrabiamy i formujemy kotlety. Jeśli Wasz farsz na kotlety będzie zbyt twardy, dodajcie odrobine wodę, a jeśli zbyt rzadki- odrobinę bułki tartej.
Obejrzyj nasze filmy:
Na rozgrzanym oleju smażymy kotlety na rumiany kolor. Ja używam oleju rzepakowego, bo jest to jedyny olej, który nadaje się do smażenia w wysokiej temperaturze. Jeśli chcecie poczytać o nim więcej i dlaczego warto na nim smażyć to sprawdźcie to w tym moim, jednym z poprzednich wpisów – LINK. Pamiętajcie, aby podczas smażenia nie nakłuwać kotletów, bo wypłyną z nich wszystkie soki i będę suche w środku.
Jak kotlety będą się smażyć, obieramy i kroimy w cienkie plasterki ziemniaki. Następnie smażymy je na głębokim tłuszczu na drugiej patelni. Powinny być rumiane z obu stron. Po usmażeniu odsączamy je na ręczniku papierowym.
Na talerze wykładamy usmażone kotlety mielone i talarki z ziemniaków. Ziemniaki oprószamy odrobiną soli i posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!