Indyk w sosie curry to idealny wybór dla wszystkich miłośników kuchni indyjskiej. Ta bardzo szybka w przygotowaniu potrawa podbiła serca nie tylko miłośników orientalnych smaków. Jest to danie, które z całą pewnością przekona Waszych domowych niejadków – dzieci, do zjedzenia obiadu.
Przygotujemy je dosłownie w 15 minut i wymaga od nas kilku prostych składników. Jednym z ważnych składników w tym daniu jest kolendra, to właśnie ona nadaje w nim odświeżenia, delikatnej nuty cytrynowej. Jeśli akurat nie macie pod ręką kolendry, to ostatecznie można ją zastąpić natką pietruszki.
Curry możecie podać z dowolny, ryżem jaki lubicie. Ja osobiście preferuję ryż basmati albo jaśminowy.
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki (na 2-3 porcje)
- 100g ryżu
- 200g filetu z indyka
- 200g śmietany 18%
- 1 szalotka
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka przyprawy curry
- szczypta soli
- natka kolendry
Indyk w sosie curry z ryżem basmati – przepis
Zaczynamy od zagotowania wody na ryż. W osolonej wodzie gotujemy ryż według przepisu na opakowaniu, czyli ok. 12-15 minut.
Szalotkę bardzo drobno kroimy w kosteczkę. Następnie szklimy na odrobinie oleju, dodajemy pokrojonego w dużą kostkę indyka. Smażymy go, od czasu do czasu przekręcając. Powinno nam to zająć jakieś 6-7 minut. Możemy indyka doprawić do smaku odrobiną pieprzu i soli. W kubeczku mieszamy śmietanę z przyprawą curry, zmniejszamy ogień na patelni i wlewamy śmietanę z przyprawą. Mięso dusimy w sosie jakieś 7 minut.
Na talerzach układamy ugotowany ryż, następnie wykładamy sos i całość posypujemy posiekaną natką kolendry.
Błyskawiczne i bardzo smaczne danie, które nie wymaga od nas ani zbyt wiele pracy, ani zbyt wiele czasu, smacznego!
