Indyk w sosie curry to idealny wybór dla wszystkich miłośników kuchni indyjskiej. Ta bardzo szybka w przygotowaniu potrawa podbiła serca nie tylko miłośników orientalnych smaków. Jest to danie, które z całą pewnością przekona Waszych domowych niejadków – dzieci, do zjedzenia obiadu.

Przygotujemy je dosłownie w 15 minut i wymaga od nas kilku prostych składników. Jednym z ważnych składników w tym daniu jest kolendra, to właśnie ona nadaje w nim odświeżenia, delikatnej nuty cytrynowej. Jeśli akurat nie macie pod ręką kolendry, to ostatecznie można ją zastąpić natką pietruszki.

Curry możecie podać z dowolny, ryżem jaki lubicie. Ja osobiście preferuję ryż basmati albo jaśminowy.

Obejrzyj nasze filmy:

Składniki (na 2-3 porcje)

  • 100g ryżu
  • 200g filetu z indyka
  • 200g śmietany 18%
  • 1 szalotka
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka przyprawy curry
  • szczypta soli
  • natka kolendry

Indyk w sosie curry z ryżem basmati – przepis

Zaczynamy od zagotowania wody na ryż. W osolonej wodzie gotujemy ryż według przepisu na opakowaniu, czyli ok. 12-15 minut.

Szalotkę bardzo drobno kroimy w kosteczkę. Następnie szklimy na odrobinie oleju, dodajemy pokrojonego w dużą kostkę indyka. Smażymy go, od czasu do czasu przekręcając. Powinno nam to zająć jakieś 6-7 minut. Możemy indyka doprawić do smaku odrobiną pieprzu i soli. W kubeczku mieszamy śmietanę z przyprawą curry, zmniejszamy ogień na patelni i wlewamy śmietanę z przyprawą. Mięso dusimy w sosie jakieś 7 minut.

Na talerzach układamy ugotowany ryż, następnie wykładamy sos i całość posypujemy posiekaną natką kolendry.

Błyskawiczne i bardzo smaczne danie, które nie wymaga od nas ani zbyt wiele pracy, ani zbyt wiele czasu, smacznego!

Indyk w sosie curry z ryżem basmati
Indyk w sosie curry z ryżem basmati