Wege burger jaglany z burakiem to propozycja nie tylko dla wegan. Jedząc to danie wcale nie zobaczycie różnicy. Koniecznie spróbujcie!
Przepis na: Hamburger wołowy z dodatkiem mięsa z indyka
Składniki na burgera
- 2 duże buraki
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 2 cm imbiru
- 1 niewielka czerwona cebula
- 1/4 szklanki oleju
- 1/4 szklanki mąki pszennej
- 2 ząbki czosnki
- odrobina natki pietruszki
- sól
- pieprz
Dodatki do burgera
- duża czerwona cebula
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- pieprz
- liście sałaty lodowej
- ogórek zielony
- pomidor
- ser żółty
- majonez
- ketchup
- awokado
- bułki do hamburgerów
- rukola
Wege burger jaglany z burakiem – przepis
Ja wykorzystuję już kupione gotowane buraki. Jest znacznie szybciej. Ale możecie je ugotować, ostudzić i obrać. Buraki ścieramy na tarce na małych oczkach. Powinniśmy mieć mniej więcej 2 szklanki.
Obejrzyj nasze filmy:
Kaszę gotujemy do miękkości, odcedzamy i studzimy. Cebulę i imbir ścieramy na tarce. Wszystkie składniki na burgera mieszamy w misce i formujemy kotlety. Smażmy je przez chwilę na odrobinie oleju z obu stron. Po przewróceniu z jeden strony na drugą, kładziemy na nich plasterek żółtego sera.
Do burgera przygotujemy słodką cebulę, która jeszcze bardziej podkreśli jego smak. Czerwona cebulę kroimy w piórka i na odrobinie oleju smażymy na patelni do miękkości z dodatkiem cukru i soli.
Bułki do burgera podpiekamy w piekarniku. Dół smarujemy majonezem, kładziemy sałatę i trochę cebuli, następnie wege burgera, plasterki ogórka, plasterek pomidora, rukolę i górę bułki posmarowaną ketchupem.
Smacznego!