Wege burger jaglany z burakiem to propozycja nie tylko dla wegan. Jedząc to danie wcale nie zobaczycie różnicy. Koniecznie spróbujcie!

Przepis na: Hamburger wołowy z dodatkiem mięsa z indyka

Składniki na burgera

  • 2 duże buraki
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 2 cm imbiru
  • 1 niewielka czerwona cebula
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 ząbki czosnki
  • odrobina natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

Dodatki do burgera

  • duża czerwona cebula
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • pieprz
  • liście sałaty lodowej
  • ogórek zielony
  • pomidor
  • ser żółty
  • majonez
  • ketchup
  • awokado
  • bułki do hamburgerów
  • rukola

Wege burger jaglany z burakiem – przepis

Ja wykorzystuję już kupione gotowane buraki. Jest znacznie szybciej. Ale możecie je ugotować, ostudzić i obrać. Buraki ścieramy na tarce na małych oczkach. Powinniśmy mieć mniej więcej 2 szklanki.

Obejrzyj nasze filmy:

Kaszę gotujemy do miękkości, odcedzamy i studzimy. Cebulę i imbir ścieramy na tarce. Wszystkie składniki na burgera mieszamy w misce i formujemy kotlety. Smażmy je przez chwilę na odrobinie oleju z obu stron. Po przewróceniu z jeden strony na drugą, kładziemy na nich plasterek żółtego sera.

Do burgera przygotujemy słodką cebulę, która jeszcze bardziej podkreśli jego smak. Czerwona cebulę kroimy w piórka i na odrobinie oleju smażymy na patelni do miękkości z dodatkiem cukru i soli.

Bułki do burgera podpiekamy w piekarniku. Dół smarujemy majonezem, kładziemy sałatę i trochę cebuli, następnie wege burgera, plasterki ogórka, plasterek pomidora, rukolę i górę bułki posmarowaną ketchupem.

Wege burger jaglany z burakiem
Wege burger jaglany z burakiem

Smacznego!