Chleb na zakwasie z suszoną śliwką to jeden z moich ulubionych rodzai chlebów. Jest mięciutki w środku, ładnie wyrasta i prosty w przygotowaniu. Niestety chleb ten potrzebuje chwili czasu, aby odpowiednio wyrósł.

Ten chleb jest delikatnie słodki, a to wszystko dzięki śliwkom, które są dodane.

Najlepiej jest przygotować to pieczywo dzień wcześniej wieczorem.

Obejrzyj nasze filmy:

Składniki na zaczyn (przygotowujemy wieczorem)

  • 150g mąki razowej
  • 100g czynnego zakwasu
  • 200ml wody

Przygotowanie zaczynu

Wszystkie składniki wkładamy do miski, mieszamy przy pomocy łyżki, zakrywamy folią spożywczą (robimy w niej kilka dziurek), a następnie odstawiamy na całą noc w ciepłe miejsce.

Składniki na chleb

  • zaczyn przygotowany wieczorem dzień wcześniej
  • 200g mąki żytniej typo 720
  • 150g śliwek suszonych
  • 120 ml wody
  • 1 płaska łyżeczka soli

Dodatkowo

  • odrobina masła
  • mąka do wysypania formy

Chleb na zakwasie z suszoną śliwką [PRZEPIS]

Składniki na chleb dodajemy do miski i dokładnie mieszamy. W przypadku tego chleba nie trzeba ciasta wyrabiać przy pomocy maszyny, rękami, wystarczy jedynie drewniana łyżka. Mieszamy do połączenia się składników i ciasto na chleb zostawiamy na kolejne 1,5 godziny. Po tym czasie, przekładamy ciasto do formy do pieczenia wysmarowanej masłem oraz obsypanej mąką.

Chleb ze śliwką
Chleb ze śliwką

Pieczywo zostawiamy na około 30 minut i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 st. C (góra i dół) na ok 35 minut. Ja dodatkowo do piekarnika wkładam niewielkie naczynie żaroodporne z odrobiną wody. Sprawi to, że skórka będzie znacznie bardziej chrupiąca.

Po upieczeniu chleb ze śliwką studzimy na kratce.

Smacznego!