Chleb na zakwasie z suszoną śliwką to jeden z moich ulubionych rodzai chlebów. Jest mięciutki w środku, ładnie wyrasta i prosty w przygotowaniu. Niestety chleb ten potrzebuje chwili czasu, aby odpowiednio wyrósł.
Ten chleb jest delikatnie słodki, a to wszystko dzięki śliwkom, które są dodane.
Najlepiej jest przygotować to pieczywo dzień wcześniej wieczorem.
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki na zaczyn (przygotowujemy wieczorem)
- 150g mąki razowej
- 100g czynnego zakwasu
- 200ml wody
Przygotowanie zaczynu
Wszystkie składniki wkładamy do miski, mieszamy przy pomocy łyżki, zakrywamy folią spożywczą (robimy w niej kilka dziurek), a następnie odstawiamy na całą noc w ciepłe miejsce.
Składniki na chleb
- zaczyn przygotowany wieczorem dzień wcześniej
- 200g mąki żytniej typo 720
- 150g śliwek suszonych
- 120 ml wody
- 1 płaska łyżeczka soli
Dodatkowo
- odrobina masła
- mąka do wysypania formy
Chleb na zakwasie z suszoną śliwką [PRZEPIS]
Składniki na chleb dodajemy do miski i dokładnie mieszamy. W przypadku tego chleba nie trzeba ciasta wyrabiać przy pomocy maszyny, rękami, wystarczy jedynie drewniana łyżka. Mieszamy do połączenia się składników i ciasto na chleb zostawiamy na kolejne 1,5 godziny. Po tym czasie, przekładamy ciasto do formy do pieczenia wysmarowanej masłem oraz obsypanej mąką.
![Chleb na zakwasie z suszoną śliwką 2 Chleb ze śliwką](https://kulinarnyblog.pl/wp-content/uploads/2022/02/IMG_5540-1360x1020.jpg)
Pieczywo zostawiamy na około 30 minut i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 st. C (góra i dół) na ok 35 minut. Ja dodatkowo do piekarnika wkładam niewielkie naczynie żaroodporne z odrobiną wody. Sprawi to, że skórka będzie znacznie bardziej chrupiąca.
Po upieczeniu chleb ze śliwką studzimy na kratce.
Smacznego!