Ciasto drożdżowe bez zagniatania

Ciasto drożdżowe bez zagniatania

Ciasto drożdżowe bez zagniatania to propozycja dla wszystkich leniuszków, którzy uwielbiają tak jak ja smak ciasta drożdżowego. To ciasto nie wymaga od Was zbyt wiele pracy, a jedynie sporej cierpliwości bo 3-4 godziny musi pozostawać w spokoju :)

Ciasto drożdżowe możecie zrobić z dowolnymi owocami sezonowymi i kruszonką, albo po prostu z cukrem pudrem.

Tak więc biegnijcie do sklepu po drożdże, bo zapewne pozostałe składniki macie w domu i do dzieła…

Składniki

  • 100 g drożdży
  • 4,5 szklanki mąki
  • szklanka cukru
  • szklanka oleju
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki mleka
  • szczypta soli

Składniki na kruszonkę

  • 50g masła
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki cukru

Dodatkowo

  • sezonowe owoce

Ciasto drożdżowe bez zagniatania – przepis

  1. W misce warstwami układamy poszczególne składniki. Ale ich nie mieszamy!
    Zaczynając od dołu:
    * rozdrobnione drożdże
    * cukier
    * roztrzepane jajka
    * olej
    * mleko
    * mąka
    * sól

    Następnie pozostawiamy ciasto na ok. 3-4 godziny do połączenia się składników.

  2. Po tym czasie mieszamy wszystkie składniki i przekładamy do blaszki do pieczenia (24×24 cm). Na wierzchu układamy owoce, delikatnie je wciskając w ciasto.
  3. W misce mieszamy składniki na kruszonkę, zagniatamy i następnie posypujemy nią ciasto.
  4. Ciasto pieczemy przez 35 minut w temperaturze 180 st. C.

Ciasto drożdżowe bez zagniatania

Smacznego!

2 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.