Kiedyś i dziś chleb to jeden z podstawowych produktów żywieniowych. Dawniej pieczenie chleba dla naszych babć było codziennością, jednak w obecnych czasach, kiedy na każdej ulicy jest market, piekarnia zapomniano o jego wypiekaniu w domu.
Jednak w związku z pandemią i coraz bardziej popularną pracą zdalną, wracamy do domowych wypieków pieczywa. Domowy chleb smakuje najlepiej i wypiek domowego pieczywa staje się rutyną w niejednej rodzinie. Oprócz walorów smakowych, ma to również jeszcze aspekt finansowy. Ceny w sklepach szybują do góry, więc domowy wypiek chleba staje się znacznie bardziej opłacalny.
Myślę, że jak raz upieczecie swój domowy chleb to ten rytuał na stałe zagości w Waszych domach. Zapach świeżego pieczywa jest nieziemski, roznosi się po całym domu. Jeśli wcześniej nie piekliście chleba to polecam zacząć od tego przygotowywanego na drożdżach!
Obejrzyj nasze filmy:
Lista powodów, dlaczego warto piec chleb w domu
- Składniki wykorzystane do pieczenia chleba – skład prawdziwego chleba to woda, mąka, drożdże, albo zakwas i sól. Oczywiście nie zapominajmy o dodatkach typu ziarna dynii, słonecznikach itd. Piekąc chleb w domu, mamy pewność, że użyliśmy tylko tych składników, natomiast chleb, który możemy kupić może być wzbogacony o spulchniacze, regulatory kwasowości, emulgatory itd.
- Jest taniej – oczywiście porównujemy to do pieczywa dobrej jakoście. W takim wypadku chleb razowy kosztuje około 10 zł/kg, chleb biały, pszenny około 5 zł /kg. A ile kosztuje domowy chleb?
Koszt wypieku domowego chleba to około 4 – 5 zł - Jest bardzo proste – do przygotowania potrzebujemy tylko dobrej mąki i drożdży, albo wcześniej przygotowanego zakwasu. Przygotujecie chleb w naczyniach, których używacie każdego dnia w kuchni. Ogromne znacznie ma tutaj również dobry i sprawdzony przepis. Nie musicie mieć maszyny do wyrabiania ciasta, zrobicie to przy pomocy dłoni.
- Można eksperymentować – możecie przygotować chleb z dowolnymi składnikami i ziarnami, jakie lubicie. To może być połączenie słonecznika i dyni, albo chleb z suszonymi pomidorami, cebulką i oliwkami.
- Satysfakcja – to ta radość, kiedy każdy kolejny bochenek chleba wychodzi coraz to lepszy. Kiedy już na stałe postanowiłeś, że nie kupujesz pieczywa, tylko wypiekasz w domu. To również radość z tego, że podczas pieczenia, bo całym domu będzie się rozchodził aromat świeżo wypiekanego chleba. Ale wiecie czym zaczyna się również objawiać satysfakcja i chęć kolejnych wypieków? Tym, że zaczynacie w internecie wyszukiwać, coraz to nowszych akcesoriów, czytacie coraz to nowsze przepisy.
Nie wiem, czy moja lista powodów za domowym wypiekiem chleba jest wystarczająca dla Was, mi to wystarcza i właśnie dlatego piekę chleb w domu. A może warto chociaż spróbować?
Czy Wy pieczecie w domu chleb? Podzielicie się swoimi sprawdzonymi przepisami i odczuciami?