Jagnięcina to jeden z najbardziej szlachetnych i delikatnych rodzajów mięs. Jej smak docenią nie tylko wytrawni mięsni koneserzy, a dobrze przyprawiona i podana jagnięcina to jeden z najlepszych pomysłów na rodzinny obiad. Dzisiaj zajmiemy się jagnięciną w formie pulpecików – będą one zdecydowanie bardziej bogate w smaku niż klasyczne pulpeciki wieprzowe. Jak odpowiednio przyrządzić pulpety z jagnięciny w sosie ze śmietaną i pomidorami?

Pulpeciki jagnięce – klucz to dobre produkty

Jednym z najważniejszych aspektów gotowania, nie tylko jeśli chodzi o jagnięcinę, jest odpowiedni dobór produktów. Tylko składniki najwyższej jakości będą w stanie poprawnie odpowiedzieć na potrzeby kulinarnych smakoszy. W przypadku jagnięciny sprawa jest jednak jeszcze poważniejsza, gdyż cały sekret smaku tego mięsa tkwi w jego świeżości i klasie. Jak znaleźć dobrą jagnięcinę?

Do pulpecików najlepsza będzie łopatka jagnięca, czyli najbardziej otłuszczony, a co za tym idzie, najbardziej soczysty kawałek jagnięciny. O jej jakości powinien poinformować nas jej kolor – dobrej jakości mięso jagnięce jest różowe i jasne.

Obejrzyj nasze filmy:

Pulpeciki jagnięce – jakie składniki będą nam potrzebne?

Do przygotowania pulpecików jagnięcych w sosie pomidorowo-śmietanowym będziemy potrzebowali:

  • 500g zmielonej łopatki jagnięcej – ta ilość spokojnie powinna wystarczyć dla trzyosobowej rodziny, w razie potrzeby można użyć większej ilości mięsa i innych składników;
  • 1 puszka pomidorów krojonych;
  • 1 duża cebula;
  • 5 ząbków czosnku;
  • 300ml śmietanki 30% – jeśli chcemy uzyskać bardziej wytrawne danie, śmietanka może zostać zastąpiona klasyczną, kwaśną śmietaną;
  • bułka nasączona w mleku – tę część przygotowania potrawy najlepiej zorganizować dzień wcześniej, nasączając fragmenty bułki w mleku;
  • przyprawy do mięsa – kmin rzymski, pieprz, sól, mięta, szczypta ostrej papryki;
  • olej lub oliwa do smażenia.

 Pulpeciki jagnięce w sosie śmietanowo-pomidorowym – przepis

Mając już wszystkie wyszczególnione wyżej składniki, możemy brać się za przygotowywanie pysznego obiadu. Oto kolejne kroki, które należy wykonać, by móc podać na swoim stole pyszne pulpety z jagnięciny w sosie pomidorowo-śmietanowym.

  1. Zaczynamy od zmieszania mielonego mięsa jagnięcego z przyprawami i bułką moczoną w mleku. Użycie tej ostatniej pozwoli nam na uzyskanie idealnej miękkości naszego mięsa. Zamiennie można użyć w tym celu także klasycznej bułki tartej, jednak to właśnie bułka wymoczona w mleku powinna zapewnić najsmaczniejszy efekt.
  2. Po odpowiednim zmieszaniu mięsa z przyprawami i bułką formujemy dłońmi małe pulpeciki. Ich rozmiar zależy od naszych preferencji.
  3. Następny krok to usmażenie naszych pulpecików na średnim ogniu. Nie musimy ich teraz bardzo dokładnie smażyć, gdyż niedługo i tak trafią do piekarnika z resztą składników. Ich podsmażenie na tym etapie ma zapewnić nam jedynie wstępne przygotowanie mięsa do dalszej obróbki i jego bardziej chrupiącą skórkę.
  4. W międzyczasie, kiedy nasze pulpeciki się smażą, możemy pokroić drobno cebulę i czosnek oraz przesmażyć je na drugiej patelni do momentu zeszklenia się cebuli. Żeby uniknąć spalenia czosnku, można go dodać w połowie smażenia cebuli.
  5. Usmażone pulpeciki wkładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy tam także podsmażoną cebulę i czosnek oraz pomidory i śmietankę. Całość dokładnie mieszamy.
  6. Nasze pulpeciki będą gotowe po spędzeniu od 30 do 45 minut pod przykryciem, w piekarniku ustawionym na 200 stopni Celsjusza.
  7. Nasze pulpeciki są gotowe – można podawać je z maślanym puree z ziemniaków.

Bardzo ważny, aby przy gotowaniu dobierać odpowiednie i zdrowie składniki – wyłącznie ze sprawdzonych źródeł. Jednym z takich miejsce, gdzie można znaleźć mięso wyjątkowo wysokiej jakości jest firma Meatfarm, która dostarcza mięso jagnięce i wołowe. Mięso od Meatfarm jest dostarczane głównie do lokali gastronomicznych w Warszawie, ale obecnie jest ich oferta jest dostępna również dla klienta indywidualnego.

Materiał partnera.