Polędwiczki z indyka z warzywami to bardzo szybkie, proste danie na pyszny obiad. Ta potrawa robi się praktycznie sama, od nas wymaga jedynie pokrojenia batata i odpowiedniego przyprawienia.

Danie jest delikatne w smaku, zdrowe i jeśli aktualnie dbacie o linię to bardzo dietetyczne.

Romantyczna kolacja we dwoje musi charakteryzować się specjalnym daniem, które będzie zarówno smaczne jak i lekko strawne. Idealnie do tego nadają się polędwiczki z indyka, które można przygotować na wiele sposobów.

Obejrzyj nasze filmy:

Najpierw należy znaleźć odpowiedni przepis na polędwiczki z indyka, w zależności od tego, jaki rodzaj polędwiczek będzie dla nas najsmaczniejszy. Wśród wielu rodzajów propozycji możemy wybrać między innymi pieczone polędwiczki z indyka lub polędwiczki z indyka z warzywami.

Jeśli szukacie innych ciekawych pomysł na pyszne dania to znajdziecie je na moim blogu kulinarnym. Wśród przepisów polecam Wam pysznego kurczaka w panierce KFC, a także krewetki w sosie mango. Takie krewetki to idealna przystawka na każdą imprezę.

Przepis znajdziecie poniżej…

Polędwiczki z indyka z warzywami składniki (na 4 porcie)

  • 4 polędwiczki z indyka
  • 1 batat (ok. 300g)
  • 2 paczki mrożonych warzyw (łącznie ok. 800g)
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • rozmaryn/tymianek
  • zioła prowansalskie

Polędwiczki z indyka z warzywami przepis

  1. Batat obieramy i kroimy w paseczki jak frytki. Wkładamy go do miseczki, dodajemy 3-4 łyżki oliwy, rozmaryn/tymianek dokładnie mieszamy i pieczemy w formie żaroodpornej przez ok. 10 minut w temperaturze 180 st. C.
  2. Warzywa mrożone przelewamy gorącą wodą, aby je rozdzielić od siebie.
  3. Do batata dodajemy mrożone warzywa, na wierzchu układamy polędwiczki, całość skrapiamy oliwą i przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
  4. Danie pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 st. C.
Polędwiczki z indyka z warzywami

Smacznego!