
Polędwiczki z indyka z warzywami
Polędwiczki z indyka z warzywami to bardzo szybkie, proste danie na pyszny obiad. Ta potrawa robi się praktycznie sama, od nas wymaga jedynie pokrojenia batata i odpowiedniego przyprawienia.
Danie jest delikatne w smaku, zdrowe i jeśli aktualnie dbacie o linię to bardzo dietetyczne.
Przepis znajdziecie poniżej…
Składniki (na 4 porcie)
- 4 polędwiczki z indyka
- 1 batat (ok. 300g)
- 2 paczki mrożonych warzyw (łącznie ok. 800g)
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
- rozmaryn/tymianek
- zioła prowansalskie
Polędwiczki z indyka z warzywami
- Batat obieramy i kroimy w paseczki jak frytki. Wkładamy go do miseczki, dodajemy 3-4 łyżki oliwy, rozmaryn/tymianek dokładnie mieszamy i pieczemy w formie żaroodpornej przez ok. 10 minut w temperaturze 180 st. C.
- Warzywa mrożone przelewamy gorącą wodą, aby je rozdzielić od siebie.
- Do batata dodajemy mrożone warzywa, na wierzchu układamy polędwiczki, całość skrapiamy oliwą i przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
- Danie pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 st. C.
Smacznego!