Kawa cappuccino to chyba zaraz po espresso jeden z najbardziej znanych rodzai kaw. Myślę, że w Polsce to mimo wszystko obecnie najpopularniejszy format kawy wybierany w kawiarniach.
Cappuccino to połączenie mleka i espresso, które de facto stanowi jego bazę.
Kawa cappuccino – charakterystyka
Ten napój przygotowywany jest na bazie pojedynczego espresso, do którego dodawane jest odpowiednio podgrzane i spienione mleko.
Obejrzyj nasze filmy:
Sprawdź czym jest: Kawa espresso – charakterystyka, smak
Kawa ta ma pojemność ok. 150 ml. Do kawy tej należy dodać ok. 100 ml mleka, po spienieniu będzie miała objętość ok. 120 ml oraz jedno pojedyncze espresso o pojemności ok. 25 ml-30 ml. Mleczna pianka powinna mieć wysokość ok. 1-2 cm, ale nie powinna wystawać poza filiżankę.
Przeczytaj także: Aroma Coffee – kawa z całego świata i nie tylko
Kawa cappuccino – przygotowanie
Cała filozofia przygotowania cappuccino opiera się na właściwym spienieniu mleka. Spienia się go w metalowych dzbanku przy pomocy dyszy z gorącą parą. Spienione mleko powinno mieć jednolitą, gładką i aksamitną konsystencję. Mleczna pianka nie powinna być zbyt sztywna i mieć w sobie pęcherzyków powietrza.
W tej kawie bardzo ważne jest, wlewamy mleko do espresso, a nie na odwrót.
Profesjonalni bariści odpowiednio wlewając mleko są w stanie wyczarować „cuda” widoczne na mlecznej piance.
Zobacz również: Spieniacz do mleka
W polskich kawiarniach to nie to samo cappuccino co we Włoszech. Inny smak, inny zapach…
Skoczcie sobie na weekend i spróbujcie prawdziwej kawy