Ostatnio miałem ochotę na coś słodkiego, a że miałem wolny weekend i podpatrzyłem fajny przepis na biszkopt z dżemem malinowym to postanowiłem go przygotować.

Trzeba przyznać wyszedł naprawdę bardzo smaczny, aczkolwiek muszę uprzedzić wszystkich dżem i krem to zabójcze połączenie słodkości.

Biszkopt z dżemem malinowym i kremem – składniki

  • 3 jajka
  • 1kostka masła
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 i 1/3 szklanki mąki
  • 1 łyżki aromatu waniliowego
  • 3 łyżki mleka
  • dżem malinowy
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Zaczynamy od przygotowania biszkoptu:

  1. 2/3 kostki masła przy pomocy miksera ucieramy z 2/3 szklanki cukru.
  2. Następnie do tak utartego masła dodajemy 3 jajka i całość miksujemy, stopniowo dodając 1 i 1/3 szklanki mąki oraz 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Dodajemy dwie łyżeczki mleka oraz jedną (jeśli ktoś lubi to mogą być dwie) łyżeczki aromatu waniliowego.
  3. Przekładamy tak przygotowaną masę do dwóch form o średnicy 18 cm.
  4. Wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 25 minut.
  5. Jak biszkopt będzie upieczony odstawiamy go do ostudzenia i po ok 15 minutach wyjmujemy go z tortownic i układamy na kratce do całkowitego przestudzenia.

Przygotowanie masy:

  1. W misce ubijamy 1/3 kostki masła, 1/2 szklanki cukru pudru, 1 łyżeczkę aromatu waniliowego i 1 łyżkę mleka na gładką kremową masę.

 

Jeden spód biszkopta smarujemy warstwą dżemu malinowego, drugi biszkopt smarujemy przygotowanym kremem, a następnie kładziemy oba biszkopty na siebie.

Wierz ciasta możemy posypać cukrem pudrem i udekorować np. malinami i listkami mięty.