Ostatnio miałem ochotę na coś słodkiego, a że miałem wolny weekend i podpatrzyłem fajny przepis na biszkopt z dżemem malinowym to postanowiłem go przygotować.
Trzeba przyznać wyszedł naprawdę bardzo smaczny, aczkolwiek muszę uprzedzić wszystkich dżem i krem to zabójcze połączenie słodkości.
Biszkopt z dżemem malinowym i kremem – składniki
- 3 jajka
- 1kostka masła
- 2/3 szklanki cukru
- 1 i 1/3 szklanki mąki
- 1 łyżki aromatu waniliowego
- 3 łyżki mleka
- dżem malinowy
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Zaczynamy od przygotowania biszkoptu:
- 2/3 kostki masła przy pomocy miksera ucieramy z 2/3 szklanki cukru.
- Następnie do tak utartego masła dodajemy 3 jajka i całość miksujemy, stopniowo dodając 1 i 1/3 szklanki mąki oraz 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Dodajemy dwie łyżeczki mleka oraz jedną (jeśli ktoś lubi to mogą być dwie) łyżeczki aromatu waniliowego.
- Przekładamy tak przygotowaną masę do dwóch form o średnicy 18 cm.
- Wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 25 minut.
- Jak biszkopt będzie upieczony odstawiamy go do ostudzenia i po ok 15 minutach wyjmujemy go z tortownic i układamy na kratce do całkowitego przestudzenia.
Przygotowanie masy:
- W misce ubijamy 1/3 kostki masła, 1/2 szklanki cukru pudru, 1 łyżeczkę aromatu waniliowego i 1 łyżkę mleka na gładką kremową masę.
Jeden spód biszkopta smarujemy warstwą dżemu malinowego, drugi biszkopt smarujemy przygotowanym kremem, a następnie kładziemy oba biszkopty na siebie.
Wierz ciasta możemy posypać cukrem pudrem i udekorować np. malinami i listkami mięty.
Świetnie wygląda:)