Zapraszam Was po przepis na kruche zakochane, czyli kruche ciasteczka z kajmakiem i mascarpone idealnie pasujące jako deser na święto zakochanych czyli Walentynki.
Kruche ciasteczka to super przepis na klasyczne ciasteczka, idealne na każdą okazję. Te rozpływające się w ustach, maślane smakołyki składają się tylko z kilku prostych składników – masła, cukru, mąki z dodatkiem słodkiego kajmaku.
Dziś kruche ciasteczka można znaleźć w wielu piekarniach i domach na całym świecie. A jeśli nigdy wcześniej tego nie próbowałeś, to warto je przygotować w domu. Zwłaszcza jako niespodziankę dla ukochanej osoby na Walentynki.
Obejrzyj nasze filmy:
Polecam Wam przeczytać przepis do końca, bo znajdziecie w nim wiele ciekawych wskazówek i porad, a jeśli szukacie klasycznej wersji to zobaczcie przepis na kruche ciasteczka. A z klasycznych przepisów z całą pewnością zaciekawi Was sernik nowojorski.
Kruche zakochane składniki
- 320 g mąki pszennej
- 100g cukru pudru
- 200g masła
- 2 jajka
- 200g kajmaku
- 1 łyżka serka mascarpone
Ja użyłem tradycyjnego smaku masy kajmakowej, ale możecie w swoim przepisie użyć na przykład masy kajmakowej z orzechami. Masło powinno być zimne, wyjęte z lodówki na chwilę przed przygotowaniem.
Kruche zakochane przepis
Przepis na to kruche ciasto jest bardzo tradycyjny, może on stanowić podstawę Waszych innych ciast. Będzie świetnie nadawał się do wypieków na słodko na kruchym spodzie.
Zaczynamy od przesiania mąki do miski. Użyjcie dowolnego typu mąki, ciekawe połączenie uzyskacie również mieszając mąkę pszenną z krupczatką. Dodajemy cukier puder, zimne masło pokrojone w mniejsze kawałki, a także dodajemy żółtka od jajek. Ciasto wyrabiamy przy pomocy robota kuchennego, albo ręcznie. Po wyrobieniu ciasto powinno być bardzo plastyczne. Formujemy z niego kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na jakąś godzinę.
Po wyjęciu z lodówki ciasto przekładamy na stolnicę i rozwałkowujemy. Ciasto powinno być dość cienkie ok. 3 mm. Następnie przy pomocy foremek wycinamy ciasteczka. Skoro to są Walentynki to nasze ciasteczka powinny mieć kształt serduszek. Wybierzcie małą foremkę, bo ciasteczka powinny być niewielkie.
Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 st. C. Następnie wyciągamy je i studzimy. Piekłem ciasteczka w opcji piekarnika góra- dół.
Jak ciasteczka będą całkowicie ostudzone, do miski wkładamy kajmak i dodajemy mascarpone. Całość mieszamy, możemy wymieszać dokładnie łyżką, albo dosłownie przez chwilę mikserem. Możecie zastąpić serek mascarpone 1 łyżką masła. Przygotowaną masę przekładamy do szprycy i nakładamy na ciasteczko, a następnie przykrywamy drugim ciasteczkiem.
Tak przygotowujemy wszystkie ciasteczka. Po przygotowaniu wkładamy je do lodówki na minimum 6-7 godzin.
Jeśli użyliście mascarpone to nadzienie nie będzie bardzo sztywne, ale za to bardziej kremowe. W przypadku masła ciasteczka będą lepiej połączone, ale nadzienie nie będzie tak kremowe. Ja wolę wersję z mascarpone.
Niestety, ale nasze ciasteczka kruche zakochane do Walentynek nie przetrwają.