Kraków to miasto pełne niezwykłych zakątków. Można je znaleźć na Starym Mieście i na Kleparzu, nie brak ich też na gwarnym Kazimierzu oraz odkrywanej powoli przez turystów Nowej Hucie. W każdej krakowskiej dzielnicy czekają ciekawe restauracje, w których można smacznie zjeść, odpocząć w pięknym otoczeniu i nabrać energii do dalszych spacerów po Grodzie Kraka. Gdzie warto się wybrać?
1. Restauracja Jarema
Na Placu Matejki czeka nie lada gratka dla tych, którzy pokochali kuchnię kresową. Restauracja Jarema to piękne wnętrza i pani Elżbieta Walczyk – szefowa kuchni, dzięki której lokal może się pochwalić wyróżnieniem ze strony Michelina. W bogatym menu nie brak dań mięsnych i rybnych, przy czym na liście firmowych specjałów królują najprostsze dania. Pielmieni z wiejską śmietaną, pieczona kiszka ziemniaczana oraz cepeliny (z farszem mięsnym, bryndzą lub grzybami) – oto najważniejsze rarytasy. Na uroczysty obiad można zamówić kaczkę z jabłkami po staropolsku lub Przysmak Jaremy (stek z sosem śmietanowo-koniakowym). A co ze słodkościami? Tu wyróżnia się nugat lwowski maczany w czekoladzie, który każdemu dostarczy energii.
2. Restauracja Kogel Mogel
Restauracja Kogel Mogel jest jednym z ważniejszych punktów na ulicy Siennej. Bliskość Plant i spora przestrzeń (lokal dysponuje aż 4 salami i ogródkiem letnim) to wielkie walory restauracji, znanej z wybornych win i ciekawych spotkań przy muzyce na żywo. Kto odwiedzi to miejsce, ten odkryje również bogactwo niezwykłych smaków. Pierogi z różnymi farszami, sałaty z kozim serem lub wędzonym filetem z gęsi oraz pyszny żurek – oto propozycje na początek uczty. Na większy głód świetnie sprawdzi się filet z sandacza lub udko z gęsi, z kolei na jaroszy czekają gołąbki z kaszą gryczaną, grzybami i sosem truflowym. Miłośnicy deserów mogą z kolei sięgnąć po sernik krakowski lub… Kogel Mogel, podawany z sezonowymi owocami.
Obejrzyj nasze filmy:
3. No Bones
W Krakowie na ulicy Grodzkiej czeka wiele lokali, w tym No Bones – miejsce, w którym postawiono na kuchnię wegańską. W tym miejscu unika się plastiku, marnowania żywności i zbędnych śmieci, produktem zabronionym jest tu również olej palmowy. A co z menu? Rządzi w nim sezonowość, dzięki czemu stali klienci nie mogą narzekać na nudę. Miska z tempehem, roślinny mielony oraz panierowane boczniaki z frytkami – oto specjały, które można tu zamówić najczęściej. Polecane są też dania „bez ości” i „bez piór”, koreańskie specjały z sojową wołowiną oraz roślinne burgery. Wszystko to w klimatycznym lokalu, w którym można nie tylko smacznie zjeść, ale też uczestniczyć w licznych zbiórkach i benefitach.
4. Restauracja „W Starej Kuchni”
Kto zatrzyma się „W Starej Kuchni” na ulicy Świętego Tomasza, ten z pewnością nie będzie żałować. We wnętrzu zabytkowej kamienicy można odpocząć przy piecu, w którym wciąż wypiekany jest chleb, można też rozgościć się w sali, której nadano charakter starej biblioteki. Co można tu zjeść? Przede wszystkim świeży chleb, od którego zaczyna się każda uczta. Co dalej? Można sięgnąć po pstrągi pochodzące z pobliskiej Doliny Kluczwody, można sięgnąć po wieprzowe polędwiczki z kluskami. Wielkim powodzeniem cieszą się tu dania podawane w chlebie, czyli gulasz madziarski, bigos lub gęsty i pożywny żur stryszawski.
5. Restauracja Ester
Na Kazimierzu można zdobyć wiele ciekawych informacji na temat historii krakowskich Żydów, można też poznać żydowską kulturę. A co z żydowską kuchnią? Kto chce ją poznać, ten może zajrzeć do Ester – restauracji, która znajduje się przy ulicy Szerokiej. Wśród serwowanych tu specjałów pojawia się m.in. mezze izraelskie oraz izraelska zupa z soczewicy. Kremowa zupa z pieczonych batatów, grillowany ser halloumi czy falafel to kolejne dania, na które warto postawić w tym miejscu. Daniem, na które warto tu zwrócić szczególną uwagę, jest czulent – tradycyjny żydowski gulasz wołowy, podawany z ziemniakami, fasolą i kaszą pęczak.
6. Dawno Temu na Kazimierzu
Na krakowskim Kazimierzu nie brak miejsc tajemniczych, w których można nacieszyć się niepowtarzalną atmosferą. Jednym z takich miejsc jest restauracja „Dawno Temu na Kazimierzu”, której nazwa najlepiej oddaje charakter lokalu. Tu można poczuć magię przedwojennego Kazimierza, na którego ulicach polski i jidysz mieszały się ze sobą. Można tu napić się aromatycznej kawy i wybornego wina, można sięgnąć po sałatkę izraelską, czulent lub cymes. A kto szuka słodkiej przekąski, ten może sięgnąć albo po orzechowe ciasto, albo po sernik Pascha.
7. Restauracja Baster
Nowoczesna kuchnia i dania inspirowane galicyjską tradycją kulinarną? Na krakowskim Kazimierzu takie połączenie jest możliwe. Można się o tym przekonać w restauracji Baster, w której każdy gość znajdzie dla siebie odpowiednie danie. Śledź korzenny z marynowaną dynią, zupa ułańska ze szpaclami oraz zupa kminkowa z macą – oto wybrane propozycje na mniejszy głód. Kto ma ochotę na solidniejszy posiłek, ten może sięgnąć po golonkę z boczkiem i ostrą papryką lub po kacze udko po krakowsku.
8. Plac Nowy 1
Choć Plac Nowy kojarzony jest z okrąglakiem i chrupiącymi zapiekankami, można tu zjeść również wytworny obiad w nowoczesnej restauracji. Plac Nowy 1 to godny polecenia lokal, w którym nie brak oryginalnych dań. Daniel Socha (szef kuchni) chętnie bawi się smakami, a to przekłada się na menu. Co można w nim znaleźć? Pyszne dania mięsne i ich wegańskie odpowiedniki. Kuszą bajgle z ciekawymi dodatkami, burgery i makarony. Nie brak tu dań z owocami morza lub wołowiną, bogata jest też oferta deserów, wśród których wyróżnia się sernik z pistacjami.
Po więcej ciekawych restauracji w stolicy małopolski warto zajrzeć na stronę podroztrwa.pl/najlepsze-restauracje-krakow