Bardzo prosta i szybka do zrobienia zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym to super pomysł na obiad, albo kolację, którą przygotujesz w naczyniu do zapiekania.

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym dlaczego ją przygotować?

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym to przepis na bardzo szybki i prosty obiad. Możemy przygotować ją z dowolnych składników. Jednak myślę, że najlepszym pomysłem jest wykorzystanie do jej przygotowania makaronu oraz mięsa mielonego.

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym to pomysł na rodzinny obiad. To czas kiedy wszyscy mogą usiąść przy stole i wspólnie podzielić zapiekankę i zjeść.

Obejrzyj nasze filmy:

Przepis zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i serem to również danie, które uwielbiają dzieci. Najczęściej zjadają je ze smakiem z dodatkiem odrobiny ketchupu na talerzu.

Przygotujcie tą pyszną zapiekankę makaronową i zobaczcie jak smakuje Waszym małym pociechom.

Jak zrobić zapiekankę z mięsem mielonym?

Do zapiekanki makaronowej najlepiej jest wykorzystać makaron penne, albo świderki. Można użyć dowolnego mięsa mielonego. Ja polecam wykorzystać mięso mielone wieprzowo- wołowe. Mięso do zapiekanki makaronowej musi mieć odrobinę tłuszczu. To właśnie on jest nośnikiem smaku w tej potrawie.

Jeśli jednak jesteście na diecie, nic nie stoi na przeszkodzie, aby wykorzystać mięso drobiowe – z kurczaka, albo indyka.

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym – jak podać?

Bardzo często zapiekankę z makaronem i mięsem podaję wraz z przygotowaną sałatką wiosenną, ze świeżych pachnących warzyw i ziół. Oczywiście Wasze pociechy zjedzą ją ze smakiem z domowym ketchupem.

Składniki:

  • 500 g chudego mięsa mielonego np. wieprzowo- wołowe
  • 400 g ulubionego żółtego sera
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 350 g makaronu penne
  • 200g passaty pomidorowej
  • sól, pieprz, słodka papryka do smaku
  • odrobina oleju roślinnego lub masła klarowanego

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym – przepis

Cebule obierz i drobno posiekaj, następnie podsmaż na mocno rozgrzanym oleju lub maśle klarowanym. Pod koniec smażenia dołóż przeciśnięty przez praskę czosnek. Pamiętaj, aby go nie przypalić, bo może stać się gorzki.

Do cebuli i czosnku dodaj mięso mielone, po czym całość podsmażaj bez przykrycia przez około 10 minut. Pamiętaj o mieszaniu, aby mięso smażyło się równomiernie. Dodajemy pasattę i dusimy jeszcze około 7 minut, aby nadmiar sosu odparował. Dopraw do smaku i wyłącz patelnię. 

Makaron ugotuj al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu, po czym odcedź na sitku i przelej zimną wodą. Następnie umieść go w naczyniu żaroodpornym, posyp mięsem z cebulą i startym żółtym serem.  Zapiekaj przez około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Zapiekanka makaronowa z serem i mięsem mielonym
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym