Klasyczna carbonara to chyba jeden z prostszych makaronów jakie można przygotować. Jest ona niezmiernie szybka w przygotowaniu i możecie przygotować ją zaraz po powrocie do domu z pracy. Sprawdzi się również idealnie jako obiad do pracy, ale nie będzie już taka smaczna jak zaraz po ugotowaniu.
Klasyczny makaron w tym przepisie możecie zastąpić np. makaronem razowym. Danie będzie tym bardziej zdrowsze :) Ale kto co lubi… ja przygotowałem ją z klasycznym makaronem.
Składniki
- 6-8 plastrów wędzonego boczku
- makaron do spaghetti
- 2 jajka
- 100 ml śmietany 18%
- sól
- czarny pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 ząbek czosnku
- do dekoracji: pokrojona natka pietruszki
Klasyczna carbonara – przepis
Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu.
Obejrzyj nasze filmy:
W czasie kiedy będzie gotował się nam makaron, na odrobinie oliwy podsmażamy czosnek i dodajemy pokrojony w paseczki boczek.
W misce roztrzepujemy przy mocy widelca jajka, dodajemy śmietanę, odrobinę gałki muszkatołowej i całość mieszamy.
Makaron prosto z gotującej się wody przekładamy na patelnię, dodajemy jajka ze śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy. Czekamy do momentu aż jajka zaczną się ścinać. Odstawiamy z ognia i przekładamy na talerze.
Carbonarę możemy podać np. posypaną drobno posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!
kocham ten makaron :)
Super, jednak nam nigdy nie zostaje na kolejny dzień :)
Nam niestety też nie :) I już nie jest taka smaczna !
Klasyczna włoska Carbonara nie zawiera w sobie śmietany.