Klasyczna carbonara to chyba jeden z prostszych makaronów jakie można przygotować. Jest ona niezmiernie szybka w przygotowaniu i możecie przygotować ją zaraz po powrocie do domu z pracy. Sprawdzi się również idealnie jako obiad do pracy, ale nie będzie już taka smaczna jak zaraz po ugotowaniu.

Klasyczny makaron w tym przepisie możecie zastąpić np. makaronem razowym. Danie będzie tym bardziej zdrowsze :) Ale kto co lubi… ja przygotowałem ją z klasycznym makaronem.

Składniki

  • 6-8 plastrów wędzonego boczku
  • makaron do spaghetti
  • 2 jajka
  • 100 ml śmietany 18%
  • sól
  • czarny pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 ząbek czosnku
  • do dekoracji: pokrojona natka pietruszki

Klasyczna carbonara – przepis

Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu.

Obejrzyj nasze filmy:

W czasie kiedy będzie gotował się nam makaron, na odrobinie oliwy podsmażamy  czosnek i dodajemy pokrojony w paseczki boczek.

W misce roztrzepujemy przy mocy widelca jajka, dodajemy śmietanę, odrobinę gałki muszkatołowej i całość mieszamy.

Makaron prosto z gotującej się wody przekładamy na patelnię, dodajemy jajka ze śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy. Czekamy do momentu aż jajka zaczną się ścinać. Odstawiamy z ognia i przekładamy na talerze.

Carbonarę możemy podać np. posypaną drobno posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!