Łosoś na słodko ze szparagami w 20 minut to obiad, który przygotujecie dosłownie w niecałe pół godziny. Danie jest bardzo proste, nie wymaga wielu składników i z całą pewnością z jego przygotowaniem poradzi sobie każdy.
Łosoś od dłuższego czasu zagościł na naszych stołach. Jest to ryba ceniona nie tylko za wykwintny smak, ale również zawiera właściwości zdrowotne. Zawiera w sobie wiele witamin i składników odżywczych, które bardzo dobrze wpływają na ludzki organizm oraz ma sporo kawasów omega-3. Ryba ta jest również zalecana w diecie, bowiem 100g łososia atlantyckiego to zaledwie 130 kcal.
Dlaczego warto jeść łososia
- jest niskokaloryczny
- ma charakterystyczny smak
- jest bogaty w potas, fosfor, selen, wapń, żelazo, magnez, cynk
- jest bogaty w witaminy z grupy B
- zawiera witaminę A
- zawiera witaminę E
- jest bogaty w witaminę D
Składniki na obiad w 20 minut
- 2 filety z łososia ok. 150g
- pęczek szparagów
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki soku z cytryny
Składniki na sos beszamelowy
- 3 łyżki mąki
- 70g mąki
- ok. 300ml mleka
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta soli
- odrobina świeżo zmielonego pieprzu
Sos beszamelowy to idealny dodatek do szparagów. Ten sos idealnie podkreśla smak zielonych szparagów.
Obejrzyj nasze filmy:
Sos beszamelowy – jak przygotować
Do rondelka wrzucamy mąkę i smażymy ją około 3 minut. Smażenie mąki pozwoli wydobyć z niej delikatnie orzechowy smak. Następnie wrzucamy masło i rozprowadzamy masło przy pomocy rózgi kuchennej, dodajemy połowę mleka i mieszając gotujemy. Jak sos beszamelowy zacznie gęstnieć dolewamy odrobinę mleka. I tak do czasu aż uzyskamy odpowiednią konsystencję. W między czasie doprawiamy go odrobiną gałki muszkatołowej, solą i pieprzem.
Sos nie może być zbyt wodnisty, bo popłynie na talerzu, ale nie może być zbyt gęsty bo nie da się nim polać szparagów.
Łosoś na słodko ze szparagami w 20 minut – jak szybko zrobić
Zaczynamy od nagrzania piekarnika (opcja góra- dół) do 190 st. C. Kiedy piekarnik się nagrzewa w miseczce mieszamy miód, sos sojowy, sok z cytryny i suszony rozmaryn.
Łososia myjemy, osuszamy i polewamy przygotowaną marynatą. Następnie wstawiamy do piekarnika na około 14-16 minut. W środku powinien być różowy po upieczeniu.
Szparagi wkładamy do gotującej się i lekko osolonej wody na około 6 minut. Jeśli macie młode, zielone szparagi to nie trzeba usuwać końcówek. Jeśli są już starsze, to próbujemy je przełamać przy końcu i w ten sposób pozbędziemy się zdrewniałych końcówek.
Na talerze wykładamy zielone szparagi, polewamy je sosem beszamelowym i kładziemy upieczonego łososia. Jeśli lubicie, można skropić go dodatkowo sokiem z cytryny. Łosoś na słodko ze szparagami w 20 minut to obiad dla wszystkich zabieganych, którzy nie mają czasu na gotowanie, a chcą się zdrowo odżywiać.
Smacznego!