Placuszki twarogowe z owocami to nasza propozycja na „słodkie śniadanie”. Przepis jest niezwykle prosty i szybki w przygotowaniu.
Tak przygotowane placuszki z twarożku możecie podać z dowolnymi dodatkami. My wykorzystaliśmy do ich podania jogurt naturalny, miód i delikatnie kwaskowatą (dla przełamania tej całej słodyczy) nektarynkę.
Placuszki twarogowe z owocami to idealna propozycja na pyszne, ale jednocześnie zdrowe śniadanie.
Obejrzyj nasze filmy:
Placuszki twarogowe z owocami to pyszna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnych wypieków. Twaróg, który jest głównym składnikiem tych placuszków, to produkt bogaty w białko i wapń, co czyni go idealnym składnikiem dla osób aktywnych fizycznie oraz dla dzieci w okresie wzrostu.
Placuszki te to połączenie chrupiącej skorupki z delikatnym wnętrzem, wzbogacone o smak świeżych owoców.
Idealnym dodatkiem będzie również dobra, aromatyczna kawa np. cappuccino :)
Poniżej znajdziecie listę potrzebnych składników oraz szybki przepis…
Placuszki twarogowe z owocami składniki (na ok. 6-8 placuszków)
- 350g sera białego
- 3 jajka
- 4 łyżki mąki
- 1,5 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego, albo 1 łyżeczka cukru waniliowego
- owoce
- jogurt naturalny
Placuszki twarogowe z owocami przepis
Rozdzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka dodajemy do sera białego i całość rozgniatamy widelcem. Dodajemy następnie mąkę, cukier puder, aromat waniliowy, białka i całość mieszamy.
Na patelni najlepiej teflonowej smażymy średniej wielkości placuszki z obu stron na rumiany kolor. Placuszki układamy jeden na drugim, kładziemy odrobinę jogurtu naturalnego, polewamy miodem i dodajemy pokrojone owoce.

Smacznego!