Pizza w stylu Chicago – Big Adriano

Pizza w stylu Chicago - Big Adriano

W ostatnim czasie dość mocno rozwijamy dla Was przewodnik po restauracjach. Ostatnio sprawdzaliśmy dla Was pizzę rodem z Włoch, tym razem jednak postanowiliśmy sprawdzić jak smakuje pizza w stylu Chicago – deep dish pizza oraz pizza amerykańska na puszystym cieście.

Sprawdziliśmy dla Was obie wersje pizzy i zobaczcie czy warto się wybrać do Big Adriano :) Zatem udajemy się na warszawski Ursus…

Deep dish pizza – co to takiego?

Deep dish pizza – to pizza wymyślona i stworzona w Chicago. Pieczona jest ona w wysokim naczyniu – tortownicy. Ciasto tej pizzy jest dość mocno wyrośnięte z wysokimi chrupiącymi rantami dochodzącymi nawet do 5 cm wysokości.

Pizza ta ma znacznie więcej składników od tradycyjnej pizzy, a dużą część stanowi ser.

Ze względu na charakterystyczne ciasto wypiekana jest ona znacznie dłużej od zwykłej pizzy. Oczekiwanie na średnią albo dużą pizzę wynosi ok. 40-50 minut.

Wygląd restauracji i obsługa

Już na samym wejściu miło przywitała nas obsługa. Służyła również pomocą podczas wybierania potraw rozwiewając nasze wątpliwości. Sam lokal jest stylizowany na wnętrze typowo amerykańskie. Ściany udekorowane gazetami, na stołach obrusy w biało – czerwoną kratę i niezwykle wygodne kanapy. W telewizji leciało BBC :)

Wszystkie te dodatki sprawiały dość ciekawe wrażenie i całość idealnie się ze sobą komponowała.

Pizza w stylu Chicago - Big Adriano Pizza w stylu Chicago - Big Adriano

Menu i potrawy

W menu znajdziemy topowe pizze w stylu deep dish pizza oraz na puszystym cieście. Oprócz tego przy większym głodzie możemy wybrać przystawkę – frytki, frytki belgijskie, czy pieczywo czosnkowe. Oprócz samego jedzenia proponujemy Wam, abyście spróbowali lemoniady smakowej – ot chociażby o smaku marakui. Delikatnie kwaskowata, świetna na upalne dni, daje ogromne orzeźwienie.

Pizza w stylu Chicago - Big Adriano

Zaczęliśmy od przystawki – frytki belgijskie.

Podane z typowo amerykańskim ketchupem. Trochę szkoda, że w opakowaniu, a nie w małej miseczce, wyglądałoby znacznie ładniej i przyjemniej by się jadło :) Frytki smaczne, chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku. Aczkolwiek klimat byłby zupełnie inny, jeśli dołączone byłyby wykałaczki, widelcem nie wypada jeść frytek, a ręką… ale smak ratuje całość.

Pizza w stylu Chicago - Big Adriano

Skusiliśmy się na deep dish pizza BBQ z karmelizowaną cebulką, kiełbaską, papryką i sosem BBQ. Rozmiar średni jest idealny dla dwóch osób, a nawet przy mniejszym głodzie będzie za duży :) Pizza wygląda trochę jak mały tort – w wersji wytrawnej :)

Wnętrze pizzy wypełnione jest „ciągnącym” się serem, który po przekrojeniu wylewa się z każdej strony. Karmelizowana cebulka i słodki sos BBQ sprawiają, że całość jest bardzo słodka. Pizza ta, to świetny wybór dla wszystkich fanów sosu BBQ.

Pizza w stylu Chicago - Big Adriano

Musimy się przyznać, z trudem, ale daliśmy radę temu rozmiarowi pizzy. Duża byłaby już nie lada wyzwaniem i obawiam się, że mogłaby nas pokonać :)

Pizza w stylu Chicago - Big Adriano

Postanowiliśmy również spróbować znaną z wielu sieciówek pizzę na puszystym cieście. Zdecydowaliśmy się na klasykę – pizza margarita. Świetne, delikatnie chrupiące ciasto, dobry sos pomidorowy i co najważniejsze spora ilość sera. Pizza bardzo dobrze wypieczona, dzięki czemu ser był „ciągnący”. Całość doprawiona oregano. Z przyjemnością jadło się tą wersję pizzy.

Pizza w stylu Chicago - Big Adriano

Podsumowanie

Big Adriano to jedna z nielicznych restauracji, która serwuje deep dish pizza, jednak oprócz „ciekawskich”, chcących się zmierzyć z tego typu pizzą, na pewno ma również swoich stałych bywalców. Z całą pewnością warto wybrać się do Ursusa i sprawdzić jak smakuje taka pizza.

Jestem pewny, że wyjdziecie stąd najedzeni :)

Dane adresowe

Big Adriano

ul. Dzieci Warszawy 27A
Warszawa

http://bigadriano.pl
https://www.facebook.com/bigadriano/

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.