Szybkie ciasto bananowe

Szybkie ciasto bananowe

Ciasto bananowe jest proste i szybkie w przygotowaniu. Nie musimy do jego przygotowania wykorzystywać miksera, składniki mieszamy przy pomocy łyżki. Jest to ciasto, które zawsze się uda :)

Ogromnym plusem ciasta jest to, że możemy go przygotować zawsze, banany są dostępne w Polsce przez cały rok.

Ciasto w środku jest wilgotne i lepkie dzięki wykorzystaniu bananów. Może nie powinienem Wam tego mówić, ale jest pyszne zaraz po wyjęciu z piekarnika. Tylko uważajcie abyście się nie poparzyli :)

Podczas pieczenia ciasta, zapach zapiekanych bananów będzie unosił się po całej kuchni, jeszcze bardziej zaostrzając Wasz apetyt.

No dobra koniec gadania, poniżej lista składników i przepis :)

Składniki (keksówka 22×12 cm)

  • 80g masła
  • 3 dojrzałe banany
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Dodatkowo

  • masło do wysmarowania keksówki
  • bułka tarta

Ale jeśli macie to wykorzystajcie keksówkę silikonową. Jej nie musicie smarować :)

Przepis na szybkie ciasto bananowe

  1. Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do ostygnięcia.
  2. Banany obieramy ze skórki i rozgniatamy widelcem w misce. Łączymy je z masłem.
  3. W drugiej misce roztrzepujemy jajka, dodajemy cukier, aromat waniliowy. Dodajemy do bananów.
  4. Mąkę przesiewamy razem z sodą i łyżką mieszamy razem z bananami.
  5. Ciasto przekładamy do keksówki. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 55-60 minut. Ciasto sprawdzamy czy jest upieczone przy pomocą patyczka. Jak patyczek będzie suchy tzn. że ciasto jest upieczone.

 

Smacznego!

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.