Ciasto bananowe jest proste i szybkie w przygotowaniu. Nie musimy do jego przygotowania wykorzystywać miksera, składniki mieszamy przy pomocy łyżki. Jest to ciasto, które zawsze się uda :)
Ogromnym plusem ciasta jest to, że możemy go przygotować zawsze, banany są dostępne w Polsce przez cały rok.
Ciasto w środku jest wilgotne i lepkie dzięki wykorzystaniu bananów. Może nie powinienem Wam tego mówić, ale jest pyszne zaraz po wyjęciu z piekarnika. Tylko uważajcie abyście się nie poparzyli :)
Obejrzyj nasze filmy:
Podczas pieczenia ciasta, zapach zapiekanych bananów będzie unosił się po całej kuchni, jeszcze bardziej zaostrzając Wasz apetyt.
No dobra koniec gadania, poniżej lista składników i przepis :)
Składniki (keksówka 22×12 cm)
- 80g masła
- 3 dojrzałe banany
- 1,5 szklanki mąki
- 1 jajko
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Dodatkowo
- masło do wysmarowania keksówki
- bułka tarta
Ale jeśli macie to wykorzystajcie keksówkę silikonową. Jej nie musicie smarować :)
Przepis na szybkie ciasto bananowe
- Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do ostygnięcia.
- Banany obieramy ze skórki i rozgniatamy widelcem w misce. Łączymy je z masłem.
- W drugiej misce roztrzepujemy jajka, dodajemy cukier, aromat waniliowy. Dodajemy do bananów.
- Mąkę przesiewamy razem z sodą i łyżką mieszamy razem z bananami.
- Ciasto przekładamy do keksówki. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 55-60 minut. Ciasto sprawdzamy czy jest upieczone przy pomocą patyczka. Jak patyczek będzie suchy tzn. że ciasto jest upieczone.
Smacznego!