Ciasto bananowe jest proste i szybkie w przygotowaniu. Nie musimy do jego przygotowania wykorzystywać miksera, składniki mieszamy przy pomocy łyżki. Jest to ciasto, które zawsze się uda :)

Ogromnym plusem ciasta jest to, że możemy go przygotować zawsze, banany są dostępne w Polsce przez cały rok.

Ciasto w środku jest wilgotne i lepkie dzięki wykorzystaniu bananów. Może nie powinienem Wam tego mówić, ale jest pyszne zaraz po wyjęciu z piekarnika. Tylko uważajcie abyście się nie poparzyli :)

Obejrzyj nasze filmy:

Podczas pieczenia ciasta, zapach zapiekanych bananów będzie unosił się po całej kuchni, jeszcze bardziej zaostrzając Wasz apetyt.

No dobra koniec gadania, poniżej lista składników i przepis :)

Składniki (keksówka 22×12 cm)

  • 80g masła
  • 3 dojrzałe banany
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Dodatkowo

  • masło do wysmarowania keksówki
  • bułka tarta

Ale jeśli macie to wykorzystajcie keksówkę silikonową. Jej nie musicie smarować :)

Przepis na szybkie ciasto bananowe

  1. Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do ostygnięcia.
  2. Banany obieramy ze skórki i rozgniatamy widelcem w misce. Łączymy je z masłem.
  3. W drugiej misce roztrzepujemy jajka, dodajemy cukier, aromat waniliowy. Dodajemy do bananów.
  4. Mąkę przesiewamy razem z sodą i łyżką mieszamy razem z bananami.
  5. Ciasto przekładamy do keksówki. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 55-60 minut. Ciasto sprawdzamy czy jest upieczone przy pomocą patyczka. Jak patyczek będzie suchy tzn. że ciasto jest upieczone.

 

Smacznego!