Faszerowane patisony – to idealny pomysł na przystawkę, zachwyca nie tylko kolorem ale przede wszystkim pięknym kolorem i smakiem.
Faszerowane patisony to połączenie klasycznego, aromatycznego farszu z dynią. Danie szybkie i proste w przygotowaniu. Najlepiej jest je przygotować w sezonie, kiedy możemy kupić świeże składniki. Czyli późny okres wakacyjny, albo na jesieni.
Poniżej przedstawiam listę potrzebnych składników oraz przepis.
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki:
- 6 patisonów (małych dyni)
- 50 dag mięsa mielonego
- ½ papryki żółtej
- ½ papryki czerwonej
- 2 duże pomidory
- 10 pieczarek
- 2 – 3 ząbki czosnku
- Tymianek
- 10 dag żółtego sera
- Natka pietruszki
- Sól
- Pieprz
Przepis na faszerowane patisony
- Patisony umyj i odetnij wierzch, wydrąż i posiekaj miąższ.
- Umyj papryki, pomidory oraz pokrój w kostkę. Natkę pietruszki opłukać i drobno posiekać, ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Pieczarki umyj, obierz i pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek zeszklij na patelni oraz dodaj pieczarki. Smaż wszystko około 5 minut po tym czasie dodaj mięso mielone. Gdy mięso się zarumieni, dodaj ser i dopraw do smaku.
- Patisony napełnij przygotowanym farszem i przykryj wierzchami.
- Piecz około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza.