Faszerowane patisony

Faszerowane patisony

Faszerowane patisony – to idealny pomysł na przystawkę, zachwyca nie tylko kolorem ale przede wszystkim pięknym kolorem i smakiem.

Faszerowane patisony to połączenie klasycznego, aromatycznego farszu z dynią. Danie szybkie i proste w przygotowaniu. Najlepiej jest je przygotować w sezonie, kiedy możemy kupić świeże składniki. Czyli późny okres wakacyjny, albo na jesieni.

Poniżej przedstawiam listę potrzebnych składników oraz przepis.

Składniki:

  • 6 patisonów (małych dyni)
  • 50 dag mięsa mielonego
  • ½ papryki żółtej
  • ½ papryki czerwonej
  • 2 duże pomidory
  • 10 pieczarek
  • 2 – 3 ząbki czosnku
  • Tymianek
  • 10 dag żółtego sera
  • Natka pietruszki
  • Sól
  • Pieprz

Przepis na faszerowane patisony

  1. Patisony umyj i odetnij wierzch, wydrąż i posiekaj miąższ.
  2. Umyj papryki, pomidory oraz pokrój w kostkę. Natkę pietruszki opłukać i drobno posiekać, ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  3. Pieczarki umyj, obierz i pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek zeszklij na patelni oraz dodaj pieczarki. Smaż wszystko około 5 minut po tym czasie dodaj mięso mielone. Gdy mięso się zarumieni, dodaj ser i dopraw do smaku.
  4. Patisony napełnij przygotowanym farszem i przykryj wierzchami.
  5. Piecz około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.