Pasta z awokado i jajka to bardzo szybka i przede wszystkim zdrowa propozycja na kolację. Do pasty najlepiej jest podać świeże pieczywo typu bagietka.

Nie wiem czy wiecie, ale awokado ma bardzo dużo właściwości zdrowotnych. Zawiera w sobie dość sporo kwasu oleinowego, który obniża poziom cholesterolu, a duża zawartość potasu reguluje nasze ciśnienie krwi. W awokado jednak znajduje się bardzo mało cukrów prostych, z drugiej zaś strony jest bogate w kwasy omega-9.

Warto zatem jeść awokado w różnych postaciach. Dziś pomysł na pastę.

Obejrzyj nasze filmy:

Poniżej lista zakupów oraz przepis.

Składniki

  • 1 dojrzałe awokado
  • 3 jajka
  • łyżka majonezu
  • ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • odrobina soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy

Przepis na pastę z awokado i jajka

  1. Jajka gotujemy na twardo i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie kroimy w kosteczkę.
  2. Awokado kroimy na pół. Przy pomocy noża usuwamy pestkę i łyżką wyciągamy miąższ. Rozgniatamy go widelcem.
  3. Awokado skraplamy sokiem z cytryny, dodajemy posiekany czosnek, oliwę i mieszamy.
  4. Jajka dodajemy do rozgniecionego awokado, doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy z łyżką majonezu (jeśli chcecie wersję bardziej dietetyczną – pomińcie majonez).
  5. Pastę z awokado podajemy razem ze świeżym pieczywem.

Smacznego!