Pasta z awokado i jajka to bardzo szybka i przede wszystkim zdrowa propozycja na kolację. Do pasty najlepiej jest podać świeże pieczywo typu bagietka.
Nie wiem czy wiecie, ale awokado ma bardzo dużo właściwości zdrowotnych. Zawiera w sobie dość sporo kwasu oleinowego, który obniża poziom cholesterolu, a duża zawartość potasu reguluje nasze ciśnienie krwi. W awokado jednak znajduje się bardzo mało cukrów prostych, z drugiej zaś strony jest bogate w kwasy omega-9.
Warto zatem jeść awokado w różnych postaciach. Dziś pomysł na pastę.
Obejrzyj nasze filmy:
Poniżej lista zakupów oraz przepis.
Składniki
- 1 dojrzałe awokado
- 3 jajka
- łyżka majonezu
- ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- odrobina soku z cytryny
- 1 łyżka oliwy
Przepis na pastę z awokado i jajka
- Jajka gotujemy na twardo i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie kroimy w kosteczkę.
- Awokado kroimy na pół. Przy pomocy noża usuwamy pestkę i łyżką wyciągamy miąższ. Rozgniatamy go widelcem.
- Awokado skraplamy sokiem z cytryny, dodajemy posiekany czosnek, oliwę i mieszamy.
- Jajka dodajemy do rozgniecionego awokado, doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy z łyżką majonezu (jeśli chcecie wersję bardziej dietetyczną – pomińcie majonez).
- Pastę z awokado podajemy razem ze świeżym pieczywem.
Smacznego!
pyszne i zdrowe. Zrobiłam.