Czym byłoby lato bez pachnących, smakowitych pomidorów? Polacy kochają te warzywa i trudno się temu dziwić. Stanowią one skarbnicę cennych składników odżywczych, w tym niezwykle ważnego dla zdrowia potasu czy likopenu, który chroni organizm przed działaniem wolnych rodników i rozwojem nowotworów. Choć dawniej uznawano pomidory za trujące, obecnie stanowią bazę wielu uwielbianych na całym świecie potraw. Co ciekawe, nawet po przetworzeniu nie tracą swoich cennych właściwości i są pyszne. Zapewne stąd taka popularność, którą cieszy się chociażby ketchup Pudliszki. Ale to nie jedyny wybór.

Ketchup Pudliszki czy inny?

Chyba nie ma takiego dania, do którego nie dałoby się dodać ketchupu. I tak, króluje on na grillu, stanowi niezbędny dodatek do włoskich przysmaków, takich jak pizza, a jednocześnie do tych typowo polskich, gdzie z powodzeniem może zastąpić tradycyjny sos pomidorowy. Najmłodsi uwielbiają jajecznicę i makaron z ketchupem. Każda kanapka zyskuje dzięki takiemu dodatkowi. Na jego bazie może powstać też sos do spaghetti. Pudliszki mają oczywiście w swojej ofercie wyśmienite sosy, ale jeśli lubimy eksperymenty, z ketchupem tej marki na pewno będą one udane!

Warto wiedzieć, że istnieją różne rodzaje ketchupów. Wśród nich na szczególną uwagę zasługuje chociażby specjalna wersja marki Pudliszki pasująca do pizzy. I rzeczywiście – podkreśla smak składników pizzy, a jednocześnie dopełnia ją pomidorowym akcentem. Ciekawą propozycją tej samej marki jest też bardziej ekstremalna wersja ketchupu pikantnego. Okazuje się ona świetnym dodatkiem zwłaszcza do dań z grilla. Osoby o bardziej wrażliwych kubkach smakowych docenią ketchup łagodny.

Obejrzyj nasze filmy:

Wybierając ketchup, warto zwracać uwagę na zawartość pomidorów. W większości ketchupów od Pudliszek na każde 100 g sosu przypada ponad 190 g pomidorów. Niewiele mniej zawierają ketchupy Hellmann’s. Nieco gorzej wypada np. ketchup Winiary, gdzie podstawę stanowi połączenie wody z koncentratem pomidorowym.

Ketchup jest nie tylko ważnym dodatkiem do dań, ale stanowi bogate źródło cennych związków, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Pomidory mają ciekawą cechę – nie tracą swoich właściwości pod wpływem przetwarzania ich, zaś niektóre cenne związki stają się silniejsze właśnie dzięki takiej obróbce. Wybierając odpowiedni ketchup, należy zwracać uwagę na to, by skład był jak najkrótszy, a zawartość pomidorów jak największa. To ułatwi wybór i pozwoli uniknąć testowania na sobie i bliskich tych produktów, które cechują się kiepską jakością.

Ketchup Pudliszki w kuchni

Nie jest tajemnicą, że poszczególne ketchupy różnią się smakiem, a zapewne także i składem. Prawda jest taka, że im mniej w nich chemicznych wzmacniaczy smaku i zbędnych dodatków, tym smakują lepiej, bo naturalnie. Pomidory lubią towarzystwo prostych przypraw, takich jak sól, pieprz czy bazylia. Ich smak podkręcają też ocet i cukier. Właśnie taki prosty skład powoduje, że również sos do spaghetti Pudliszki w niczym nie odbiega od tego z tradycyjnej włoskiej kuchni. Warto wiedzieć, że zarówno sam ketchup, jak i właśnie sos do spaghetti Pudliszki, mogą okazać się dobrym punktem wyjścia do stworzenia ciekawych wariacji na temat tradycyjnych dań. Zarówno tych włoskich, jak i polskich. Może leczo o silnie pomidorowym smaku? Sos do gołąbków okazał się mało wyrazisty i potrzebuje „tego czegoś”? Ketchupy i sosy Pudliszki mogą tu pomóc! Możliwości na wykorzystanie przetworów pomidorowych w kuchni jest mnóstwo!

Materiał partnera. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za reklamowy produkt i nie pośredniczy w sprzedaży produktu.