Tym razem przygotujemy krem z pomidorów na ostro. Będzie to nasza propozycja na szybkie danie obiadowe. Jest ono niezwykle syte, więc może zastąpić Wam cały obiad :)
Postanowiliśmy tym razem do klasycznego kremu z pomidorów dodać odrobinę ostrości, a uzyskamy ją dzięki papryczce chilli. Oczywiście w zależności od Waszych upodobań dodajcie jej odrobinę mniej lub więcej.
Jednak wbrew oczekiwań przygotujemy krem z pomidorów z puszki. Moim zdaniem są one znacznie smaczniejsze i bogatsze w składniki odżywcze od tych świeżych. Pomidory z puszki nie zawierają konserwantów, po zbiorach są one poddane wysokiej temperaturze, pozbawione skórki i włożone do słoika wraz z sokiem pomidorowym. Nie tracą dzięki temu niezbędnych witamin i składników odżywczych.
Obejrzyj nasze filmy:
Rozwiązanie ma też ten plus, że jest znacznie szybsze. Nie musimy obierać świeżych pomidorów ze skórki, co jest dość czasochłonne.
Składniki (na 4 porcje)
- 800g pomidorów z puszki
- 1 cebula
- 500ml bulionu warzywnego
- oregano
- 1/3 papryczki chilli
- 2 ząbki czosnku
- oliwa
- sól
- pieprz
Dodatki do kremu z pomidorów
- parmezan
- natka pietruszki
Przepis na szybki krem z pomidorów na ostro
- Cebulę kroimy w kostkę (nie musi być równa, całość będzie blendowana), a następnie szklimy ją w garnku na odrobinie oliwy.
- Jak cebula będzie szklista dodajemy pokrojony w cienkie plasterki czosnek, oregano i pokrojoną papryczkę chilli. Całość smażymy razem ok. 1 minuty cały czas mieszając.
- Dodajemy bulion i gotujemy całość ok. 10 minut.
- Dodajemy pomidory z puszki, doprawiamy solą, pieprzem i gotujemy przez kolejne 10 minut.
- Po tym czasie zupę blendujemy na gładki krem.
- Krem z pomidorów możemy podać posypany odrobiną startego parmezanu albo z natką pietruszki. Wszystko zależy od tego co lubicie i na co macie ochotę.
Smacznego!