To już kolejna propozycja na szybkie ciasto bez pieczenia. Tym razem pokażę Wam jak przygotować ciasto z bitą śmietaną i chałwą z odrobiną delikatnie kwaskowatego dżemu z porzeczki i białą czekoladą.
Na pierwszy rzut oka ciasto to może wydawać się zbyt słodkie, ale w rzeczywistości dżem i chałwa balansują słodkość bitej śmietany i czekolady.
Ciasto z bitą śmietaną i chałwą to prawdziwie obłędny deser. Łącząc dwa pyszne smaki, lekką, puszystą konsystencja ciasta doskonale komponuje się ze słodko-orzechowym smakiem chałwy. Bita śmietana dodaje dodatkowego poziomu słodyczy tej rozkosznej uczcie, dzięki czemu jest hitem na każdą okazję.
Obejrzyj nasze filmy:
Niezależnie od tego, czy podajesz je w ramach eleganckiego przyjęcia, czy po prostu delektujesz się nim jako specjalną ucztą dla siebie, ciasto z bitą śmietaną i chałwą zawsze zapewnia przyjemne doznania.
Przygotowanie ciast zajmuje dosłownie 15 minut, jednak musicie pamiętać, aby zostawić je w lodówce na minimum 3-4 godziny.
Ciasto z bitą śmietaną i chałwą składniki (wielkość – keksówka)
- ok. 30-35 herbatników
- 400g śmietany 30%
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 śmietan fix
- 200g chałwy np. waniliowej
- 250g serka mascarpone
- 4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
- 50g białej czekolady
Ciasto z bitą śmietaną i chałwą przepis
Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia.
Na dnie blaszki układamy warstwę herbatników. Powinny przylegać jeden do drugiego.
W misce przy pomocy miksera miksujemy śmietanę z cukrem pudrem i serkiem mascarpone. Po ok. 2-3 minutach miksowania dodajemy śmietan-fix. Dzięki niemu śmietana będzie bardziej sztywna i nie będzie podchodziła wodą. Nie musicie dodać śmietan-fixu, jednak uważam, że w przypadku odrobinę cięższych ciast powinniśmy gododać.
Do bitej śmietany dodajemy pokruszoną chałwę i miksujemy całość jeszcze dosłownie przez chwilę. Miksujemy na wolnych obrotach, tylko do połączenia się składników.
Na herbatniki wykładamy połowę bitej śmietany i przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Następnie dodajemy pozostałą cześć bitej śmietany i przykrywamy kolejną warstwą herbatników.
Herbatniki na wierzchu smarujemy dżemem porzeczkowym, a wierzch posypujemy startą białą czekoladą. Ja wybrałem dżem porzeczkowy, aby delikatnie przełamać smak słodkiej bitej śmietany i słodkiej chałwy.
Ciasto wkładamy na ok. 3-4 godziny do lodówki.
Smacznego!