To już kolejna propozycja na szybkie ciasto bez pieczenia. Tym razem pokażę Wam jak przygotować ciasto z bitą śmietaną i chałwą z odrobiną delikatnie kwaskowatego dżemu z porzeczki i białą czekoladą.

Na pierwszy rzut oka ciasto to może wydawać się zbyt słodkie, ale w rzeczywistości dżem i chałwa balansują słodkość bitej śmietany i czekolady.

Ciasto z bitą śmietaną i chałwą to prawdziwie obłędny deser. Łącząc dwa pyszne smaki, lekką, puszystą konsystencja ciasta doskonale komponuje się ze słodko-orzechowym smakiem chałwy. Bita śmietana dodaje dodatkowego poziomu słodyczy tej rozkosznej uczcie, dzięki czemu jest hitem na każdą okazję.

Niezależnie od tego, czy podajesz je w ramach eleganckiego przyjęcia, czy po prostu delektujesz się nim jako specjalną ucztą dla siebie, ciasto z bitą śmietaną i chałwą zawsze zapewnia przyjemne doznania.

Przygotowanie ciast zajmuje dosłownie 15 minut, jednak musicie pamiętać, aby zostawić je w lodówce na minimum 3-4 godziny.

Ciasto z bitą śmietaną i chałwą składniki (wielkość – keksówka)

  • ok. 30-35 herbatników
  • 400g śmietany 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 śmietan fix
  • 200g chałwy np. waniliowej
  • 250g serka mascarpone
  • 4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
  • 50g białej czekolady

Ciasto z bitą śmietaną i chałwą przepis

Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia.

Na dnie blaszki układamy warstwę herbatników. Powinny przylegać jeden do drugiego.

W misce przy pomocy miksera miksujemy śmietanę z cukrem pudrem i serkiem mascarpone. Po ok. 2-3 minutach miksowania dodajemy śmietan-fix. Dzięki niemu śmietana będzie bardziej sztywna i nie będzie podchodziła wodą. Nie musicie dodać śmietan-fixu, jednak uważam, że w przypadku odrobinę cięższych ciast powinniśmy gododać.

Do bitej śmietany dodajemy pokruszoną chałwę i miksujemy całość jeszcze dosłownie przez chwilę. Miksujemy na wolnych obrotach, tylko do połączenia się składników.

Na herbatniki wykładamy połowę bitej śmietany i przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Następnie dodajemy pozostałą cześć bitej śmietany i przykrywamy kolejną warstwą herbatników.

Herbatniki na wierzchu smarujemy dżemem porzeczkowym, a wierzch posypujemy startą białą czekoladą. Ja wybrałem dżem porzeczkowy, aby delikatnie przełamać smak słodkiej bitej śmietany i słodkiej chałwy.

Ciasto wkładamy na ok. 3-4 godziny do lodówki.

Ciasto z bitą śmietaną i chałwą

Smacznego!