Ciasto z bitą śmietaną i chałwą
Desery

Ciasto z bitą śmietaną i chałwą

To już kolejna propozycja na szybkie ciasto bez pieczenia w wykonaniu Madzi. Tym razem pokażę Wam jak przygotować ciasto z bitą śmietaną i chałwą z odrobiną delikatnie kwaskowatego dżemu z porzeczki i białą czekoladą.

Na pierwszy rzut oka ciasto to może wydawać się zbyt słodkie, ale w rzeczywistości dżem i chałwa balansują słodkość bitej śmietany i czekolady.

Przygotowanie ciast zajmuje dosłownie 15 minut, jednak musicie pamiętać, aby zostawić je w lodówce na minimum 3-4 godziny.

Składniki (wielkość – keksówka)

  • ok. 30-35 herbatników
  • 400g śmietany 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 śmietan fix
  • 200g chałwy np. waniliowej
  • 250g serka mascarpone
  • 4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
  • 50g białej czekolady

Ciasto z bitą śmietaną i chałwą – przepis

  1. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia.
  2. Na dnie blaszki układamy warstwę herbatników.
  3. W misce przy pomocy miksera miksujemy śmietanę z cukrem pudrem i serkiem mascarpone. Po ok. 2-3 minutach miksowania dodajemy śmietan-fix. Dzięki niemu śmietana będzie bardziej sztywna i nie będzie podchodziła wodą.
  4. Do bitej śmietany dodajemy pokruszoną chałwę i miksujemy całość jeszcze dosłownie przez chwilę.
  5. Na herbatniki wykładamy połowę bitej śmietany i przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Następnie dodajemy pozostałą cześć bitej śmietany i przykrywamy herbatnikami.
  6. Herbatniki smarujemy dżemem porzeczkowym, a wierzch posypujemy startą białą czekoladą.
  7. Ciasto wkładamy na ok. 3-4 godziny do lodówki.

Ciasto z bitą śmietaną i chałwą

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.