Domowy chleb pszenno- żytni to moja kolejna propozycja na domowe pieczywo. Ten chleb to propozycja trochę dla leniwych, bowiem nie wymaga on od nas wyrabiania.
Wiele osób rezygnuje z przygotowania pieczywa w domu, ponieważ obawia się wyrabiania i przyklejającego się do rąk ciasta. W tym przepisie wystarczą nam składniki na chleb, miska i drewniana łyżka.
Jeśli lubicie możecie do ciasta dodać ulubione dodatki np. pestki słonecznika albo dyni.
Zobacz: Jak przygotować zakwas na chleb
Ciasto możecie przygotować wieczorem, a następnego dnia rano przełożyć je do keksówki i wstawić do piekarnika, a po ok. 1 godzinie będziecie mieli pyszny chleb.
Składniki
- 300g mąki pszennej
- 200g mąki razowej
- 7g drożdży instant
- 1 łyżeczka cukru
- 1,5 łyżeczki soli
- 3 łyżki oliwy
- 500 ml letniej wody
Sprawdź przepis na: Domowy chleb na zakwasie
Dodatkowo
- ziarna słonecznika albo dyni
- olej
- łyżka mąki
Domowy chleb pszenno- żytni – przepis
- W misce mieszamy mąkę z solą i cukrem. Dodajemy następnie oliwę, wodę i drożdże instant. Ciasto na chleb mieszamy przy pomocy łyżki, aż wszystkie składniki się połączą.
- Dodajemy ziarna słonecznika albo dyni i mieszamy aż połączą się z ciastem.
- Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na min. 1,5 godz w ciepłe miejsce.
- Keksówkę smarujemy olejem, obsypujemy mąką i przekładamy do niej ciasto. Odstawiamy na 15 minut, aby ciasto jeszcze trochę wyrosło.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 st. C. na ok. 50-55 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy w keksówce jeszcze przez ok. 5 minut. Następnie wyciągamy chleb i studzimy na kratce.
Smacznego!