Domowy chleb pszenno- żytni to moja kolejna propozycja na domowe pieczywo. Ten chleb to propozycja trochę dla leniwych, bowiem nie wymaga on od nas wyrabiania.

Wiele osób rezygnuje z przygotowania pieczywa w domu, ponieważ obawia się wyrabiania i przyklejającego się do rąk ciasta. W tym przepisie wystarczą nam składniki na chleb, miska i drewniana łyżka.

Jeśli lubicie możecie do ciasta dodać ulubione dodatki np. pestki słonecznika albo dyni.

Zobacz: Jak przygotować zakwas na chleb

Ciasto możecie przygotować wieczorem, a następnego dnia rano przełożyć je do keksówki i wstawić do piekarnika, a po ok. 1 godzinie będziecie mieli pyszny chleb.

Składniki

  • 300g mąki pszennej
  • 200g mąki razowej
  • 7g drożdży instant
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 3 łyżki oliwy
  • 500 ml letniej wody

Sprawdź przepis na: Domowy chleb na zakwasie

Dodatkowo

  • ziarna słonecznika albo dyni
  • olej
  • łyżka mąki

Domowy chleb pszenno- żytni – przepis

  1. W misce mieszamy mąkę z solą i cukrem. Dodajemy następnie oliwę, wodę i drożdże instant. Ciasto na chleb mieszamy przy pomocy łyżki, aż wszystkie składniki się połączą.
  2. Dodajemy ziarna słonecznika albo dyni i mieszamy aż połączą się z ciastem.
  3. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na min. 1,5 godz w ciepłe miejsce.
  4. Keksówkę smarujemy olejem, obsypujemy mąką i przekładamy do niej ciasto. Odstawiamy na 15 minut, aby ciasto jeszcze trochę wyrosło.
  5. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 st. C. na ok. 50-55 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy w keksówce jeszcze przez ok. 5 minut. Następnie wyciągamy chleb i studzimy na kratce.

Domowy chleb pszenno- żytni Domowy chleb pszenno- żytni

Smacznego!