Zapraszam po przepis na pyszny i szybki w przygotowaniu gulasz z karkówki. Danie jest bardzo aromatyczne i idealnie komponuje się z ziemniakami, makaronem, albo kaszą.
Ten przepis to pomysł na zdrowy posiłek dla całej rodziny. Możecie przygotować gulasz wieprzowy w większej ilości i zjeść następnego dnia. Gulasz z karkówki możecie również zamrozić i przygotować wtedy kiedy nie będziecie mieli czasu na gotowanie.
Do każdego gulaszu, jak i każdego dnia mięsnego dobrze jest wybrać mięso z odrobiną tłuszczu, w tym wypadku będzie to karkówka. Bowiem to właśnie tłuszcz jest najlepszym nośnikiem smaku.
Mięso wieprzowe w przeciwieństwie do wołowiny dusimy znacznie krócej. Więc obiad przygotujecie w 45 – 60 minut.
Ja przygotuję go z dodatkiem aromatycznych przypraw i marchewki, ale możecie swoją wersję wzbogacić o dodatek pietruszki, papryki. Nie będziemy robili zasmażki, aby go zagęścić, tylko wystarczy nam odrobina mąki, w której obtoczymy mięso.
Na moim blogu kulinarnym znajdziecie również inne przepisy na gulasz, między innymi jest tutaj przepis na gulasz węgierski , czy gulasz z łopatki.
Gulasz z karkówki składniki
Przepis jest na mniej więcej 4-5 porcji.
- 600g karkówki
- 3 marchewki
- 75 ml białego wina
- 250 ml bulionu
- 1 cebula
- 3 liście laurowe
- 4-5 łyżek mąki
- 4 łyżki oleju
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 4 ziela angielskie
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka majeranku
Kupując karkówkę zwróćcie uwagę, aby nie była za bardzo tłusta, ale pamiętajcie odrobina tłuszczu też jest potrzebna.
Gulasz z karkówki przepis
Karkówkę myjemy i odcinamy z niej niepotrzebne błony. Nie mają smaku, ani też przyjemnie nie będzie ich jeść. Mięso osuszamy i kroimy w większą kostkę. Przekładamy do miski, dodajemy oregano, majeranek, sól, pieprz i dokładnie mieszamy. Dosypujemy mąkę i mieszamy.
Pokrojoną i oprószoną mąką karkówkę podsmażamy na rozgrzanym oleju. Jak już włożycie karkówkę na patelnię, to nie mieszajcie jej do momentu, kiedy się nie przesmaży z tej jeden strony.
W czasie kiedy mięso się smażymy, możemy pokroić w półplasterki marchewkę, oraz w cienkie piórka cebulą. Mięso przekładamy do garnka, a na patelnię wkładamy marchewkę i cebulą. Podsmażamy około 5 minut. Dodajemy białe wino, odparowujemy alkohol i wszystko dodajemy do mięsa.
Dolewamy do garnka bulion, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i dusimy pod przykryciem na małym ogniu około 40 minut.

Gulasz z karkówki wieprzowej podajemy z ziemniakami z wody, kaszą gryczaną, albo makaronem. Moim zdaniem idealnie do niego pasują buraczki zasmażane.

Smacznego!