Gulasz z karkówki
Mięsa

Gulasz z karkówki

Zapraszam po przepis na pyszny i szybki w przygotowaniu gulasz z karkówki. Danie jest bardzo aromatyczne i idealnie komponuje się z ziemniakami, makaronem, albo kaszą.

Ten przepis to pomysł na zdrowy posiłek dla całej rodziny. Możecie przygotować gulasz wieprzowy w większej ilości i zjeść następnego dnia. Gulasz z karkówki możecie również zamrozić i przygotować wtedy kiedy nie będziecie mieli czasu na gotowanie.

Do każdego gulaszu, jak i każdego dnia mięsnego dobrze jest wybrać mięso z odrobiną tłuszczu, w tym wypadku będzie to karkówka. Bowiem to właśnie tłuszcz jest najlepszym nośnikiem smaku.

Mięso wieprzowe w przeciwieństwie do wołowiny dusimy znacznie krócej. Więc obiad przygotujecie w 45 – 60 minut.

Ja przygotuję go z dodatkiem aromatycznych przypraw i marchewki, ale możecie swoją wersję wzbogacić o dodatek pietruszki, papryki. Nie będziemy robili zasmażki, aby go zagęścić, tylko wystarczy nam odrobina mąki, w której obtoczymy mięso.

Na moim blogu kulinarnym znajdziecie również inne przepisy na gulasz, między innymi jest tutaj przepis na gulasz węgierski , czy gulasz z łopatki.

Gulasz z karkówki składniki

Przepis jest na mniej więcej 4-5 porcji.

  • 600g karkówki
  • 3 marchewki
  • 75 ml białego wina
  • 250 ml bulionu
  • 1 cebula
  • 3 liście laurowe
  • 4-5 łyżek mąki
  • 4 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 4 ziela angielskie
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka majeranku

Kupując karkówkę zwróćcie uwagę, aby nie była za bardzo tłusta, ale pamiętajcie odrobina tłuszczu też jest potrzebna.

Gulasz z karkówki przepis

Karkówkę myjemy i odcinamy z niej niepotrzebne błony. Nie mają smaku, ani też przyjemnie nie będzie ich jeść. Mięso osuszamy i kroimy w większą kostkę. Przekładamy do miski, dodajemy oregano, majeranek, sól, pieprz i dokładnie mieszamy. Dosypujemy mąkę i mieszamy.

Pokrojoną i oprószoną mąką karkówkę podsmażamy na rozgrzanym oleju. Jak już włożycie karkówkę na patelnię, to nie mieszajcie jej do momentu, kiedy się nie przesmaży z tej jeden strony.

W czasie kiedy mięso się smażymy, możemy pokroić w półplasterki marchewkę, oraz w cienkie piórka cebulą. Mięso przekładamy do garnka, a na patelnię wkładamy marchewkę i cebulą. Podsmażamy około 5 minut. Dodajemy białe wino, odparowujemy alkohol i wszystko dodajemy do mięsa.

Dolewamy do garnka bulion, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i dusimy pod przykryciem na małym ogniu około 40 minut.

Gulasz z karkówki
Gulasz z karkówki

Gulasz z karkówki wieprzowej podajemy z ziemniakami z wody, kaszą gryczaną, albo makaronem. Moim zdaniem idealnie do niego pasują buraczki zasmażane.

Gulasz z karkówki

Smacznego!

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Gulasz z karkówki

Urządzając obiad dla naszej rodziny czy też gości, zastanawiamy się co ugotować. Jednym z ciekawszych pomysłów może być gulasz z karkówki. Miękkie kawałki mięsa rozpływające się w aromatycznym sosie na pewno ucieszą każdego entuzjastę domowych smaków.

Wspaniałym dopełnieniem tego dania będzie parowana kasza gryczana, najlepiej z dodatkiem masła, a także ogórek kiszony. Dla osób nieprzepadających za kaszą, w szczególności dzieci, przygotujemy młode ziemniaki z koperkiem. Możemy przygotować także gulasz z marchewką, aby dodać daniu nieco słodyczy.

Gulasz z karkówki przepisy

Przygotowanie gulaszu jest bardzo proste. Kluczem do sukcesu jest odpowiednio dobrana długość gotowania, aby mięso było wystarczająco miękkie, ale także nie rozpadało się, zmieniając tym samym konsystencje gulaszu.

Najłatwiejszy i najszybszy sposób na gulasz z karkówką i marchewką, to pokrojenie mięsa w kostkę, przysmażenie z cebulą oraz marchewką i podlanie bulionem. Aby gulasz był bardziej aromatyczny, warto dodać do niego paprykę wędzoną oraz świeży lubczyk, który może zastąpić popularną przyprawę do zup i sosów w płynie.

Przepis na gulasz z karkówki

Jeśli jednak chcemy, aby nasze danie prezentowało się bardziej wykwintnie na talerzu duszona karkówka będzie lepszym wyborem. W celu przygotowania tego dania wystarczy cały kawałek mięsa natrzeć ulubionymi przyprawami, włożyć do rękawa do pieczenia i wstawić do piekarnika na dłuższy czas w niższej temperaturze, aby karkówka w pełni uwolniła swoje aromaty, bez straty soczystości. Można do niej przygotować sos pieczeniowy lub grzybowy.