• Gulasz z karkówki
    Mięsa

    Gulasz z karkówki

    Zapraszam po przepis na pyszny i szybki w przygotowaniu gulasz z karkówki. Danie jest bardzo aromatyczne i idealnie komponuje się z ziemniakami, makaronem, albo kaszą. Ten przepis to…

Gulasz z karkówki

Urządzając obiad dla naszej rodziny czy też gości, zastanawiamy się co ugotować. Jednym z ciekawszych pomysłów może być gulasz z karkówki. Miękkie kawałki mięsa rozpływające się w aromatycznym sosie na pewno ucieszą każdego entuzjastę domowych smaków.

Wspaniałym dopełnieniem tego dania będzie parowana kasza gryczana, najlepiej z dodatkiem masła, a także ogórek kiszony. Dla osób nieprzepadających za kaszą, w szczególności dzieci, przygotujemy młode ziemniaki z koperkiem. Możemy przygotować także gulasz z marchewką, aby dodać daniu nieco słodyczy.

Gulasz z karkówki przepisy

Przygotowanie gulaszu jest bardzo proste. Kluczem do sukcesu jest odpowiednio dobrana długość gotowania, aby mięso było wystarczająco miękkie, ale także nie rozpadało się, zmieniając tym samym konsystencje gulaszu.

Najłatwiejszy i najszybszy sposób na gulasz z karkówką i marchewką, to pokrojenie mięsa w kostkę, przysmażenie z cebulą oraz marchewką i podlanie bulionem. Aby gulasz był bardziej aromatyczny, warto dodać do niego paprykę wędzoną oraz świeży lubczyk, który może zastąpić popularną przyprawę do zup i sosów w płynie.

Przepis na gulasz z karkówki

Jeśli jednak chcemy, aby nasze danie prezentowało się bardziej wykwintnie na talerzu duszona karkówka będzie lepszym wyborem. W celu przygotowania tego dania wystarczy cały kawałek mięsa natrzeć ulubionymi przyprawami, włożyć do rękawa do pieczenia i wstawić do piekarnika na dłuższy czas w niższej temperaturze, aby karkówka w pełni uwolniła swoje aromaty, bez straty soczystości. Można do niej przygotować sos pieczeniowy lub grzybowy.