Gulasz węgierski z makaronem i kaszą
Mięsa,  Kasza,  Makarony

Gulasz węgierski z makaronem i kaszą

Gulasz węgierski z makaronem i kaszą to sycąca propozycja na ciepły posiłek w chłodne jesienne i zimowe dni. Gulasz po węgiersku z całą pewnością zastąpi Wam posiłek składający się z dwóch dań – zupy i drugiego dania, ale może być również świetną propozycją na obiadokolację. Swój gulasz przygotuję na bazie szynki wieprzowej, ale jeśli wolicie wykorzystajcie do niego wołowinę.

Przepisów na to danie jest bardzo wiele, jednak podstawą każdego gulaszu węgierskiego jest sos, zrobiony na bazie przypraw i wytopionego z mięsa tłuszczu. Oczywiście najważniejsze w nim będą suszona słodka i ostra papryka.

Danie podamy z kaszą i makaronem połączonymi w jedno. Będzie to bardzo oryginalne. Sprawdźcie koniecznie.

Gulasz węgierski składniki

  • 600 g szynki wieprzowej
  • 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 cebula
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżki ostrej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duży pomidor
  • 4 łyżki oleju do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • 100g pasaty pomidorowej

Dodatkowo

  • kasza jęczmienna
  • makaron nitki

Jeśli wolicie odrobinę pikantniejsze dania to możecie dodać trochę więcej ostrej papryki.

Gulasz węgierski z makaronem i kaszą przepis

Pomidora sparzamy w gorącej wodzie i obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę

Zaczynamy od pokrojonia w niewielką kostkę cebuli. Następnie na odrobinie oliwy szklimy cebulę. Szynkę wieprzową myjemy, oczyszczamy ze zbędnych błon i kroimy w kostkę. Dodajemy do zeszklonej chwilę wcześniej cebuli. Ale nie mieszamy co chwila, tylko dajemy się mu podsmażyć, aby zamknąć w środku mięsa to co najlepsze. Mięso przesmażamy z każdej strony, dodajemy następnie słodką i ostrą paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystko smażymy ok. 2-3 minut.

Dodajemy passatę pomidorową, pokrojoną w kostkę paprykę, pomidora, przecier pomidorowy, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem przez około 75 minut. Po tym czasie doprawiamy całość solą, pieprzem i dusimy jeszcze ok. 10 minut.

Makaron nitki gotujemy w osolonej wodzie 1 minutę krócej niż to jest w przepisie na opakowaniu. Musimy uzyskać makaron al dente. Makaron po ugotowaniu odcedzamy i kroimy w mniejsze kawałki. Kaszę jęczmienną również gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Makaron mieszamy razem z kaszą i wykładamy na talerze. Obok na talerzu kładziemy gulasz węgierski. Możemy przyozdobić go odrobiną natki pietruszki.

Gulasz węgierski z makaronem i kaszą
Gulasz węgierski z makaronem i kaszą
Gulasz węgierski z makaronem i kaszą

Smacznego!

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Gulasz węgierski

Chcesz przenieść smak wakacji nad Balatonem do swojego domu? Przygotuj gulasz wegierski, który stanie się hitem na rodzinnym obiedzie! Przepis na gulasz węgierski jest niezwykle prosty, składa się z trzech kluczowych składników: mięsa, cebuli i papryki. Tradycyjny gulasz po węgiersku składa się z wołowiny, ale znane są również inne odmiany np. z wieprzowiną czy dziczyzną. W wyborze mięsa kieruj się świeżością oraz przerostami tłuszczowymi, które oddadzą cały smak do sosu. Mięso należy pokroić w kostkę oraz podsmażyć na cebuli.

Ważnym składnikiem, który zadecyduje o smaku gulaszu jest mielona papryka. Należy ją podsmażyć na tłuszczu, aby wydobyć jak najwięcej smaku. Następnie wszystkie elementy należy połączyć i dusić, aż do miękkości mięsa.

Gulasz węgierski dodatki

Najlepszymi dodatkami do gulaszu będą kasza lub makaron. Gulasz z kaszą jest najpopularniejszym wybieranym daniem domowym i restauracyjnym. Możesz wybrać kaszę gryczaną, pęczak lub bulgur. Pamiętaj, aby kasza miała większe oczka, aby dobrze komponowała się z sosem i dużymi kawałkami mięsa. Drugim dodatkiem do gulaszu może być makaron. Gulasz z makaronem to drugi wybór, ważne aby ponownie wybrać większy makaron np. spaghetti, farfale lub papardelle.

Gulasz węgierski możesz podawać jako osobne danie lub jako dodatek do tradycyjnego, domowego obiadu.