Jesień to idealny czas na powitanie jabłek w naszej kuchni. Szarlotki, musy, owsianki, dżemy – trzeba przyznać, że ten owoc nada się do każdego rodzaju wypieku. Kiedy za oknem deszcz, a w ręku herbata, idealną receptą na jesienną chandrę staje się pewien babciny przepis. A ten przepis to ciasto z jabłkami! Zapach cynamonu wypełniający cały dom, złocisty kolor kruszonki, soczysty miąższ owoców… Kto by się nie skusił? A to wszystko w mniej niż godzinę! Przedstawiamy szybki i prosty przepis, który uda się nawet raczkującemu cukiernikowi.
Do przygotowania ciasta potrzebujesz podstawowych produktów, które można znaleźć w każdej kuchni. Część ze składników posiada zamienniki, więc kieruj się swoimi preferencjami. Jednym z najważniejszych wyborów są oczywiście same jabłka. W zależności od tego jakie smaki lubisz (słodkie lub kwaśne) dobierz typ owocu. Oczywiście, mieszanie rodzajów jest dozwolone!
Składniki
- 4-5 jabłek
- 170 gramów słodziku (np. ksylitol, cukier, erytrol, miód)
- 280 gramów mąki pszennej (sprawdzi się również owsiana)
- 4 jajka w rozmiarze L
- 220 g masła
- łyżeczka proszku do pieczenia
- pół cytryny (opcjonalnie)
- cynamon i cukier puder (do dekoracji)
Ciasto z jabłkami – przygotowanie
Z lodówki wyjmij masło, 2 łyżki odłóż na kruszonkę, a resztę rozpuść. Do pozostawionego masła dodaj 2 łyżki cukru (lub zamiennika) i 3 łyżki mąki. Wyrób ciasto na kruszonkę. Kiedy będzie gotowa, odłóż ją do lodówki. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Jabłka obierz, wykrój gniazda i pokrój je w ćwiartki (możesz skropić je cytryną).
Obejrzyj nasze filmy:
Jajka wbij do miski i wsyp cukier. Ubij je na wysokich obrotach aż słodzik się rozpuści. Kiedy masa zamieni się w pianę, dodaj wcześniej roztopione masło i lekko ubij na mniejszych obrotach. Połącz z mąką i proszkiem do pieczenia szpatułką lub łyżką. Wyłóż formę papierem do pieczenia i wylej do niej całą masę. Na wierzchu ułóż ćwiartki jabłek. Posyp kruszonką. Ciasto piecz przez 40 minut w trybie góra-dół. Pod koniec sprawdź drewnianym patyczkiem czy masa jest sucha (to znak, że ciasto jest gotowe). Po wyłączeniu piekarnika, pozwól mu odczekać 10 minut z uchylonymi drzwiczkami.
Na koniec ciasto udekoruj cukrem pudrem i cynamonem.
Smacznego!