Chlebek ziołowy bez wyrastania to propozycja na pyszne pieczywo, które idealnie będzie pasować jako dodatek do greckiej sałatki. Przygotowanie tego chleba jest bardzo szybkie, nie wymaga ono wyrastania, tylko zaraz po wyrobieniu ciasta możemy je piec. Chleb będzie rósł podczas pieczenia.
Do przygotowania nadzienia ziołowego wykorzystajcie Wasze ulubione zioła – natkę pietruszki, bazylię, oregano, tymianek, po prostu to co najbardziej lubicie.
Składniki na chleb
- 300g mąki pszennej
- 150 ml wody
- 10g świeżych drożdży
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy
Składniki na masło ziołowe do chleba
- garść bazylii
- 1/2 pęczku natki pietruszki
- 70g masła
- szczypta soli
- czarny pieprz
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- szczypta tymianku
- 2 ząbki czosnku
- oraz Wasze ulubione zioła
Chlebek ziołowy bez wyrastania [PRZEPIS]
Musimy zacząć od przygotowania masła ziołowego. To wcale nie jest trudne, a wręcz trywialne. Do blendera dodajemy wszystko ulubione zioła, oraz obrany z łupinek czosnek. Mieszamy całość, aż masło połączy się z pozostałymi składnikami. Masło do posmarowania chleba mamy gotowe.
Do kubeczka dodajemy drożdże (ja używam świeżych drożdży), 3 łyżki mąki i 1/2 wody. Odstawiamy zaczyn na około 20 minut aby drożdże zaczęły pracować. Następnie zaczyn łączymy z pozostałymi składnikami i wyrabiamy ciasto. Ciasto od razu po wyrobieniu rozwałkowujemy, smarujemy masłem ziołowym i zwijamy. Po przełożeniu do blaszki nacinamy z góry. Chleb pieczemy przez 30 minut w temperaturze 200 st. C. Ja zaraz po upieczeniu włączam jeszcze funkcję „przypiekania” aby był chrupiący z góry. Jeśli nie macie tej funkcji to pieczcie go chwilę dłużej. Powinien być rumiany.
Możemy posypać go sezamem, albo ziarnami słonecznika.
Smacznego!